Kurs dag i skogen

071230

Idag var vi ute med voffsen i skogen tillsammans med alla kursdeltagarna. Vi hade det super bra och lärde oss en hel del.

Vi fick börja med att lägga spår åt varandra i blandad terräng ca 400 m. I vårt spår lade vi boll, en liten skinnbit och sen en burk som spårapporter. Efter detta så fick alla i tur och ordning köra upplet i en ganska långsmal uppletsruta för att lära hunden att gå på djupet i rutan. Vi visste inte vad det var för slags apport eftersom vi var första ekipage ut. Daphne for ut i uppletsrutan och gick lite sicksack och sen såg vi att hon hade hittat något. Apporten bestod av ett jätte ben och hon hade lite problem med att få det med sig så husse kom henne till mötes och berömde henne.

Detta var första gången som Daphne hittat ett föremål som inte vi har riggat  i uppletsrutan och hon gjorde det kanon bra. Överlämnandet har vi ju inte jobbat något på utan i detta läget är vi bara glada över att hon klarade uppletnings momentet.  Apport benet fick hon för övrigt behålla till hennes stora glädje.

Efter uppletet fick vi gå bort till sök stationen där sökrutor hade vallats av. Där visade Gunilla med sin Cane corso Liv hur ett sök med figurant går till. De var jätte duktiga och Liv jobbade på fint. Efter detta var det dax att gå sitt spår.

Daphne var taggad som vanligt när spår selen kom på och husse visade på spåret och Daphne fick bra start direkt. Efter ca 50 m hittade hon första apporten/bollen hon gjorde bara en snabb nosning på den och ville snabbt fortsätta. Detta är ju något vi får träna på att merkera på ett bra sätt. Vi har ju mest kört med godis och burkar /kapsyler. Daphne fortsatte jobba sig fram och höll sig väldigt bra i spåret. Efter ca 150 m så kom apport2/skinnbiten och den lyfte hon upp och markerade jätte fint (men då är det en kär leksak också) Hon släppte ner skinnet och fortsatte de sista två hundra metrarna. Hon drog sig någon meter åt vänster i slutet och det var troligtvis vinden som bidrog till detta. Slutapporten hittade hon som inget och där fick hon äta upp det goda som var i burken och sen kampa lite med husse. Vi tyckte det gick bra men insåg att det är dax att börja öva detta med spårapporter för det har vi varit dåliga på, men rolig aktivitet det tycker både vi och främst daphne att det är att spåra.

Efter detta fikade vi och sen var det moment sök detta har ju vi mest lekt med och inte tränat i dess verkliga syfte. Eftersom det var långa väntetider så hade vi lite platsläggande, budföring mm.  När det äntligen blev vår tur så var Daphne rejält med på noterna speciellt eftersom det var matte som gick iväg ut och gömde sig(detta har ju vi lekt förr tänkte hon nog). Christer hade inga problem med att få upp motivationen eller rikta in henne. Hon for ut som en kanonkula och hittade matte nästan på en gång. Belöninge blev lite kamp och sen en godisbit.

Efter detta tyckte vi det kunde vara intressant att se hur hon betedde sig om det var en okänd figurant så vi fick prova detta också. Daphne hade inte samma motivation det syntes och Christer fick skicka ut henne två gånger och då såg man att hon fick upp huvudet och fick korn på figuranten. Ca tre meter ifrån ställer hon sig på bakbenen och skallar och sen hopp skallar fram till platsen (med skräck blandad förtjusning och en stor portion nöjdhet tror vi som känner henne.) Väl framme får hon både leka och gotta så hon ville knappt lämna figuranten efteråt. Mycket lyckat träning moment och det var roligt att se vilken skillnad det blev när hon letade efter en riktigt figurant och inte efter en förlorad flockmedlem;)

Det var lite om vad vi gjorde idag , nu är det dax att börja ladda för det nya året.

Ha det gott alla ni

Ps: Det slutade regna när vi kom ut i skogen så vår voffing var såååå nöjd.

M&H

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0