HUSSE & MATTE HAR ORDET

070930

Helgen som har förflutit har varit bra och vi har hunnit med lite roligheter med trollet.

Igår Lördag  var vi ute och spårade och det gick bra. En av kontrollerna missade hon (Kapsyl + mamma scan.....vi fuskar vidare=) men de andra tog hon. Spåret kanske var 300 m och det gick lite i blandad terräng och lite i krokar. Vid en punkt körde vi 90 graders böj och direkt över en stenmur....vi ville testa hur hon skulle klara detta men det tog hon galant. Hon har en tendens att kanske spåra aningens fort och därför kan hon missa någon kontroll eftersom hon vill vidare. Vid ett omkull fallet träd så kände hon spåret men valde att gå runt trädet och tog direkt upp spåret på andra sidan istället för att gå över stocken (det blir inte alltid som man tänkt sig men vad gör det?). Roligt hade vi i vilket fall som helst och längtar redan tills nästa gång vi kommer iväg. Förmodligen kan vi lura med Cilla och Anneli snart igen.

Idag Söndag så var det dax för agility träningen igen. När vi vaknade runt åtta så öste regnet ner (inget kamera väder)och de som har en pinne vet ju att regn kanske inte är favvo vädret=) Kom också på hur viktigt det är med husse och mattes sinnesstämning så det var bara att gaska upp sig och visa att nu skall vi ut på riktigt roliga saker.

När vi kom upp till klubben så hade regnet gett med sig och vi började med att gå slingan. Sen delades vi in i grupper och fick öva oss på hinder och tunnlar. Hindren var ingen match men tunnlarna fick vi jobba lite mer med för att få upp lite fart. Vi byggde upp en cirkel formad bana och sprang runt och hoppade över två hinder sen en tunnel sen två hinder igen och en tunnel.

Mycket handlar ju om ledaren och få in rätt teknik och belöna vid rätt tillfälle. Slalomen gick toppen idag och vi behövde inte belöna vid varje sväng utan kunde nu få upp lite fart och belöna varannan tur.

 Viktigt är ju också att komma igåg att detta skall vara  som en rolig lek och en aktivitet att göra tillsammans. Vi tycker det är otroligt bra träning speciellt socialt. Daphne har hundra procent koll på oss på planen och lyder kanon. Vi blir riktigt malliga faktiskt. Det är ju många hundar lösa men det bekommer henne inte. Faktiskt är det otroligt lite gruff med tanke på att det är så mycket hundar i alla storlekar och former.

Idag fick vi också lära oss balans hindren och hur man tar dem bäst och även vippbrädan. Vippbrädan kommer vi öva mycket på och ta det lugnt (även om trollet ville ta den snabbt) Det är lätt att hunden blir skrämd där om något skulle gå fel. Hellre ta lite tid på sig och att det blir bra i slutändan.


Ja, det var lite om våra bravader i helgen. Ni kan ju gissa vad vår lilla guldklimp gör nu?????

Just det ja.......soooooooover.......... Vi får väl se när det blir liv i henne igen. Fyra timmars agility träning mmed en liten slöfika inomhus frestar på........men oj så roligt.

Ha det gott alla

M&H

HUSSE & MATTE HAR ORDET

070926

Det har varit några långtråkiga dagar för trollet. Husse har varit magsjuk. Värst var det i måndags och lite bättre i tisdags men fullt bra var det inte förens idag onsdag. Eftersom husse inte var i stånd till att åka på aktiveringskursen och matte hade kvällsmöte på jobbet så blev det tyvärr inget särskilt roligt för daffi på tisdagen.

Därför fick vi kompensera med spårning idag. Vi åkte ut till ett skogsområde här i närheten som även har ett bra vandringsspår. Vi hade även med oss Cilla och hennes matte Anneli. Vi började med att lägga spåren. Vi lade ut små kontroller i spåret i form av plast kapsyler (med en liten köttbulle smula under) sen i spår slutet hade vi en burk med mamma scans=). Spåret fick ligga till sig medans vi gick slingan. Cilla och Daphne sprang lösa och skötte sig kanon. Christer tränade lite inkallning och  gå fint med daffen. Cilla behövde ingen träning hon gick på andra sidan Christer och tyckte att detta kan väl jag också vara mmed på det var väl inte så svårt. Vad gör man inte för lite köttbullar......

När vi gått slingan så gick vi tillbaka till spårstarten. Daphne klarade spåret väldigt bra och missade inte en endaste kontroll (konstigt när man fuskar med mamma scan va???). Det är viktigt för oss att hon får känna att hon lyckas. Vi höll spåret därför ganska kort, ca 250 m. först rakt fram ca100m i lättare terräng korsande över slingspåret och in i lite buskigare terräng och sen i en vid båge och slutligen ner för en slänt och här slutade spåret.

Cilla spårade också och det gick bra tyckte vi. Daphne spårar väldigt snabbt och vill komma till slutet fort. Cilla är nogrannare och vid kontrollerna så stannar hon till och söker av för att verkligen inte ha missat något gott=)

Efter spårningen så körde vi lite sök. Först gömde sig Anneli och Cilla fick söka. Det tog ett tag eftersom det inte blåste någonting och Cilla var lite över taggad. Tillslut så såg cilla Anneli på håll och sprang till henne. Daphne fick leta en bra stund efter husse hon med , husse hade varit lite klurig och dragit på sig kamouflage jackan så han syntes verkligen inte. Hon for fram över stock och sten och försökte få luftvittring men efter en stund när husse tröttnat på älglopporna han dragit på sig så pep han till och då hittade trollet honom direkt.....=)

Det var två glada men trötta hundar som åkte hem från skogen idag.....vi sa att vi skall göra om detta snart igen.....

Ha det gott

M&H

HUSSE & MATTE HAR ORDET

070923

Idag har vi varit i Uddevalla och gjort ett mentalbeskrivning med Daphne. Med oss var också Daphnes uppfödare Gunnel och Rolf med kullsystern Dina samt Angela och hennes charmiga pinne Easy också från samma kennel. 

Vi fick börja med att gå med och titta när Ziri med matte äntrade banan som första ekipage. De var jätteduktiga och Ziri grejade detta med bravur. Efter detta var det Dinas tur och hon var också jätteduktig och helt oberörd av skottet , det var som att hon inte hade hört något alls=). 

Efter detta var det Daphnes tur att kolla in banan. Det vi trodde skulle vara svårast såsom hantering/Kontakt / och spöken visade sig gå bäst. Vi blev jätte stolta när vi såg hur duktig Daphne var i våra ögon. Jakten och gripandet trodde vi hon skulle greja men det var hon inte intresserad av. Dumpen gick också bra. Tyvärr gick skotten inget vidare. De sköt två skott och svansen åkte ner och hon ville inte leka så då stannade det där.

Vi har dock lärt oss mycket i dag. En del saker har hon förvånat oss med och en del saker kände vi igen. Skottet kom dock som en överaskning eftersom vi varit med och tränat detta på klubben. Testledarna sade ju dock  att alla skott är inte samma och detta är under en mycket speciell situation. Tråkigt tyckte vi dock att det var men som tur är så har klubben beslutat att ha skotträning en dag i veckan så vi har ju möjlighet att öva detta.

Det är ju trots allt samma guldklimp som ligger här i soffan idag som igår bara med den fördelen att man känner henne ännu lite bättre och kan anpassa träningen ytterligare efter hennes behov. Tycker det är toppen att ändå ha känd mental status på sin hund.

Måste också säga att dagens höjdpunkt var när Duracell Easy gjorde sitt test. Den lilla hunden fick hela testgruppen att vrida sig utav skratt. Vilken energi och go det var i den lilla kroppen. Hon var kanon duktig och har verkligen sett till att det kommer anmäla sig flera till valpköpar listorna framöver=)

Daphnes testresultat finns under kategorin resultat.

Ha det gott alla

M&H

HUSSE & MATTE HAR ORDET

070922

Idag var vi på utställning i Töreboda. Daphne gick inte vidare till final för att hon morrade en gång åt domaren. Det är otroligt vad det kan skifta i utställningsvärlden från en gång till en annan. Vi känner oss ändå nöjda med tävlingen och domaren var riktigt bra. Daphne morrade precis i början på hanteringen när husse hade gett en henne en köttbulle som hon stod och smaskade i sig. (så skall vi inte göra nästa gång, inget godis förens hon är klar på bordet) Domaren brydde sig inte om att hon morrade utan fortsatte hanteringen och var riktigt noggrann. Han tittade på tänderna och klämde mycket runt nacke och huvud osv (ovärdelig träning för oss) .Efter hanteringen så ville han att hon skulle ställa upp sig fint på bordet så han fick se henne från den vinkeln. Sen fick de gå och det gick jättebra och hon ställde sig fint som vanligt. Riktigt bra träning för trollet blev det i alla fall men inget HP och alltså ingen final.....Kritiken var rättvis och bra tycker vi (den finns att läsa under kategorin resultat). Ja, ja vi får fortsätta öva hanteringen och se hur det blir till nästa utställning......det tuffar på sakta framåt.

Vi vill också passa på att gratulera lille Blade som som gjorde utställning debut och blev bästa hanvalp och BIR valp (tror vi det blev).....vi hoppas vi får uppdateringar på detta ......Ett stort grattis Blade och Marina det gjorde ni jättebra.

Vi vill också gratulera Petra med Salkins Bonita som blev BIR.....det var ni verkligen värda........

Ha det gott alla

HUSSE & MATTE HAR ORDET

070920

I Tisdag så var vi på aktiveringskurs. Kvällen behandlande vardagliga aktiviteter. Vi fick prova på balans övningar, uppletning, gömma köttbullar under burkar, gå förbi köttbullar utan att ta dem , problemlösning osv. Dessa övningar tyckte Daphne var roligt.....verkade tycka detta var roligare än agilityn...... Mycket av sakerna kan man ju även göra inomhus och vem behöver inte lite sådana tips inför vintern=)

Idag Torsdag så var vi uppe på klubben och hade lite ringträning samt hantering tillsammans med Blade och matte Marina. Det är inte helt lätt att få en pigg liten kille som Blade att stå på alla fyra ben. Han är jätte duktig på sitt i a fall;) Detta lilla charmiga energiknippe kommer nog stjäla många hjärtan på utställningen i helgen. Vi skall hålla alla tummarna vi kan för dem.

Efter ringträningen så tränade vi lite på agility planen och hoppade över lite hinder och provade slalomen. Det är riktigt svårt men det flöt lite bättre idag men någon fart att tala om är det ju inte=) Det var ganska blött i gräset och det passar ju inte riktigt vår lilla dam så efter en stund så bröt vi och gick slingan i skogen istället. Efter detta åkte vi hem och erbjöd monstret en liten värmande brasa. Det börjar ju faktiskt bli lite ruggigt om kvällarna...och även på morgonen ibland. I Onsdags hade vi nästan 3 minus. Ja, ja....lite onödigt vetande

Ha det gott alla ni och håll tummarna för oss på lördagens utställning

M&H

Vad har hänt sen sist?

070918

Tjenare...... nu var det dax igen.....att skriva lite.
 Igår var matte hemma med mig hon var nästan som vanligt men ändå inte...... Hon sprang en massa in i det där lilla rummet som har en sittplats med vatten i (eller är det en stor vattenskål, jag vet inte) Det lät i a fall en massa konstiga ljud där inne ifrån.....Blev nästan lite orolig. Idag så är hon som vanligt igen.....de kan vara riktigt svåra att förstå sig på de där två beningarna.

Varför kan de inte vara som oss vanliga hundar???????

Igår fick jag vara i skogen och springa och sen fick jag nosa mig fram till en liiiiiiiiten matskål som var stängd. Förstår inte varför skålen måste vara såååå liten och stängd??? Jag får ju inte ens ner nosen i den....Husse blev jätte glad över det jag hittat och hjälpte mig så jag fick äta upp det där goooda köttet som var i.

När kvällen kom så tände husse upp en sån där sprakande , varm fladdrande lampa i plåtlådan med dörr. Jag hade precis lagt mig tillrätta på den mjuka lurviga mattan framför som luktar gott (känner igen lukten men kan inte placera den riktigt).

Dåååååååå ser jag hur det börjas plocka fram konstiga leksaker som ställs in i det lilla rummet med vatten stolen. Sen hör jag hur det börjar rinna vatten ur den där konstiga stålpinnen som växer utmed väggen.......
Fyyyyyyy den leeeede.....nu kom jag ju ihåg......Jag gör ett tappert försök att smyyyga till min lya.......icke då.....de såg det allt. De lyckades fånga upp mig och bar in mig och gjorde det som skulle göras.....

Kan ni förstå varför jag....JAG som inte gillar regn skall behöva öva på att utsättas för detta inomhus....till råga på allt..... De regnade först ner mig och sen smutsade de ner mig med nåt klet......sen regnade de på mig igen och sen kleta ner mig igen .....och sen samma sak en gång till......Snacka om chock träning......tror de att jag skall gilla regn bättre nu..... Nåväl som den förstående hund jag är så fick de hålla på...... Jag gav dem dock det lååååååånga ögat som nog sa en hel del.....

Efteråt kändes det som att de kanske förstod att de gått över gränsen med regnträningen. De försökte så gott de kunde att få mig torr..... Jag fick dock visa dem hur man gör det bäst..... Husse och mattes sovplats är det bästa torkstället. Jag liksom har utvecklat en kryp, spring, rulla teknik (allt skall göras samtidigt)bland deras sov saker. Det fungerade som vanligt..... Sen kom lugnet och jag kunde lägga mig och bli varm framför den fladdrande lampan.....Några gånger blev jag störd när matte eller husse skulle komma och nosa på mig..... Stackare....tänk vilka ynkliga nosar de har......de måste verkligen trycka sina nosar mot min päls för att kunna känna nåt...... Slutet gott allting gott.......till slut.....

Daphne has left the building.....

HUSSE & MATTE HAR ORDET

070917

I helgen så firade Klubben 60 års jubileum och då var vi där och firade med en massa två och fyrbenta vänner.

Det var uppvisning i agility, lydnad och fårvallning. Polisen var också där och visade upp hur deras hundar arbetar och tränas. Det anordnades dessutom en rasparad. Vi var inte med i den men lille Blade fick dagen till ära representera rasen och det gjorde han med bravur. Det blåste dock ordentligt så han fick se till att värma sig mellan varven.

Vi gick omkring och träffade mycket folk både nya som gamla. Daffi skötte sig utmärkt och hälsade och tiggde godis och var riktigt charmig (Roligt för oss som vet hur blyg och osäker hon varit) Skam den som ger sig. Träningen börjar ge lite resultat. Efter två timmar så var Daphne rejält trött och vi tyckte att vi hade sett det vi ville. En mycket lyckad tillställning.

Vi hann också med en liten utflykt. Vi var vid Hällekis och deras stenbrott som är riktigt vackert att se på och ströva omkring vid.
 image74

Det växer mycket bok där och ljuset är förödande vackert när det silar ner genom lövverket.

image75

Självklart poserade trollet på några kort här är ett. Dagen till ära iförd en liten röd snusis.
image76

I morgon Tisdag så är det åter igen dax för aktiveringskursen. Det ser vi fram emot. På torsda skall vi ringträna och öva hantering tillsammans med Blade och hans matte inför deras debut på lördag. Helgen som kommer är spänningsfylld med både utställning på lördagen samt MH på söndagen. Det blir en trött liten pinne som ser dagens ljus nästa måndag=)

Ha det gott så ses vi

Bilder från Öland

Här kommer äntligen lite bilder från ölands resan.

Underbara vackra öland

image58

Lillmatte Saga i solnedgången
image59

Stranden i Böda sand
image60

Lillmatte Saga & Daphne
image61

Raukarna
image62

image63

Där vi bodde
image64

Stranden där vi bodde
image65

Husse lovade näcka om vi tog CERT=) Bildbevis
image66

Daphne på sten stranden
image67

Spring med lillmatte
image68

Vad är det som luktar såååååå gott
image69

Daphne med gäng I borgholms slottsruin
image70

image71

Daphne med kullsystern Dina
image72

Daphne och kompisen Alli
image73

Det var några smakprov från resan

Vad har hänt sen sist?

070913

Ja, vad har jag hittat på den senaste tiden...... Det mesta har varit som vanligt. Jag har sovit, lekt och sett till att matte och husse har kommit ut och rört på sig.

Jag fick här om dagen vara med en massa fyrbeningar och hoppa och springa det var kuuuul.....äntligen förstod husse att det var dax att verkligen gå in till den där speciella planen med alla färggranna saker.

Vi åkte upp dit en annan dag med men då var det inte en endaste två eller fyrbening där.....jag och husse och matte fick ha hela planen för oss själva..... Jag fick hoppa och springa genom de där långa hålen flera gånger utan att behöva vänta på min tur. Hoppas jag kommer upp dit snart igen.

Igår så fick jag följa med matte ner på stan och där träffade vi en tvåbening jag inte kände men hon verkade riktigt ok så vi hälsade och sen satt vi länge jätte nära varandra medan matte och den där tvåbeningen satt och drack något ur ett par matskålar. De pratade och pratade men jag väntade tålmodigt.......ända tills.......jag såg att en hel flock med små bevingade saker som  hade landat på sitt och foder stället bredvid oss...... Jag försökte hoppa dit .....bara för att få ta mig en närmare titt men matte var snabb(för en gångs skull) och hann fånga mig......Ja, ja nästa gång kanske jag hinner. De små ving varelserna flög sin kos i vilket fall. På stan börjar det bli riktigt spännande att vara det händer hela tiden en massa grejer och fullt med två beningar och tack och lov en och annan fyrbening med för den delen.

Nu skall jag ut och lukta lite och sen skall vi gå till mina favorit mini två beningar.

Daphne has left the building


HUSSE & MATTE HAR ORDET

070909

Idag hade vi kursstart på agilityn. Vi åkte upp till klubben i god tid och gick slingan. Sen tränade vi lite inkallning , gå fint och stanna på planen. Vi känner ju vår lilla vän vid det här laget och vet att hon behöver coola ner och insupa miljön innan det blir allvar. Våran för träning gick ganska bra. Gå fint klarar hon ganska många meter nu.

image53

I Inkallningen fösökte vi få upp farten lite men det syns ju inte på bild=)

image54

Självklart blev det ju belöning...denna i form av bollen i snöret.....inte lika bra som köttbullar men vi tänker försöka höja bollens status och göra den extra rolig eftersom den är bra att ha i agilityn.

image55

Sen började det dra ihop sig och det började komma fler och fler bilar. Totalt var vi 14 ekipage som skulle gå denna kursen. Lite nervösa var vi allt eftersom inkallningen inte alltid är 100% än.

Vi vet ju också att vårt troll kan morra åt en del hundar och det vore ju inte så skoj eftersom de andra ekipagen skall kunna känna sig trygga .... Mycket riktigt morrade hon åt en av hundarna.....men sen kom kurs ledaren och hälsade och hon ställde sig i knät på honom för han luktade så gott godis. Sen bar det iväg på en promenad med lite övningar. Vi märkte sen att det var många fler vovvar som morrade till de också ibland.

Efter detta så fick vi gå in på agility planen och ställde upp oss på led och sen fick vi sätta hundarna. Vi fick också öva på inkallning. Efter detta delades vi in i grupper och fick öva på alla olika hinder.

Daphne verkade tycka att detta var jätte kul......När vi kom in på planen var det bara husse och de roliga hinderna som gällde. Hon brydde sig varken om de andra hundarna eller människorna. Stor del av tiden så fick hon vara okopplad eftersom träningen på hindren gick så mycket lättare.

Tunnlarna tyckte hon var allra roligast. Slalomen kommer man få träna mycket på och få in rätt teknik för att leda henne igenom detta hinder.

image56

Hopphindren hade vi aldrig trott skulle vara särskilt svårt .....de grejade hon ganska snabbt även flera i följd.

image57

nu måste vi åka upp i veckan och träna på detta......Just det ja.....på tisdag börjar vi också en aktiveringskurs.....Vi hoppas att vi kommer få prova på saker vi kanswke inte gjort annars och få många bra tips och ideer.

Ha det gott alla tills vi hörs igen....

Vad har hänt sen sist?

070904

Idag var jag och Ayla ute med hennes matte och min husse och matte och gick långpromenad i skogen. Det var skönt ute idag. Matte höll på och grejade med något i början av promenaden och jag blev sååååå nyfiken. Hon gick väldigt sakta och konstigt den stunden jag kunde se henne men sen försvann hon in i skogen och ur synhåll.

När matte kom ikapp oss så fick jag gå lite lös och springa fram och tillbaka mellan husse och matte. Jag sprang verkligen mitt fortaste och matte och husse verkade jätte nöjda med mig för jag fick gott godis. Husse och jag gjorde en ny övning också .....jag förstod den inte riktigt först men efter ett tag hade jag klurat ut den.....så fort jag gick bredvid honom och tittade honom i ögonen så fick jag godis.....lätt förtjänt alltså:)

När vi gått ett bra tag så kom vi tillbaka till stället där matte hade försvunnit in i skogen och gått så där konstigt.....och.....jaaahaaa....det kom jag väl ihåg. Nu denna gången så fick jag gå efter och kolla vad det var hon hade gjort. Jag luktade mig fram och det var lite klurigt ibland och en väldans massa sten men hux flux så hittade jag en liten mat skål med lock på som lúktade super gott.....Husse berömde mig och klappade om mig och sen öppnade han locket på matlådan och gissa vad som var i....jooo....köttbullar......och dom var till mig....

Nu skall jag gå och vila mig framför den där varma platsen som sprakar och lyser.....

Ha det bra alla ni......Daphne has left the building.....

Ölandsutställningen

070902

Vi har nu kommit hem från öland.....Ja det finns egentligen hur mycket som helst att skriva om men det som var störst för oss var Daphnes fina resultat på utställningen 

Daphne blev BIM och fick sitt första CERT  (kritiken finns att läsa under kategorin resultat)


image46

Vi är så glada över detta och att vi fick möjlighet att dela denna upplevelse med våra underbara uppfödare Gunnel och Rolf samt våra fina vänner, Anneli, Joakim och lilla Saga som var med oss. Det var många glädje tårar som fälldes den eftermiddagen. Vi hade en riktig hejar klack där;)

I BIR finalen stod vi mot den snygge hanen Tangetoppen´s Black Bentley endast 1 år gammal. Ett stort grattis till dig Liv Lunder och lycka till med denna snygga kille.

image47

Här kommer lite fler bilder som Anneli lyckats ta under tävlingens gång (när matte var för nervös för att kunna hålla kameran stadigt)

image48

image49

Nu skall vi vila upp oss efter denna spännings fyllda helg , ha det gott..........

RSS 2.0