Träff med Blade

080429

Idag bestämde vi med Marina och Blade att träffas uppe på klubben. Vi började med att gå slingan och sen släppte vi hundarna så de fick leka lite medans mattarna fick uppdatera lite skvaller=)

Efter leken så tog vi en liten vatten paus och sen övade vi lite på att hoppa på agility planen. Blade var jätte duktig och tycker det är jätte roligt. Daphne skötte sig också bra och idag klarade hon även släp tunneln utan att lyfta något. Yiipeeeeeeeyyyyy...........

Det var jätte kul att få träffas idag och vi hoppas att vi gör det snart igen. Hittade dessa kort på Blade som jag ville dela med mig av.

Blades härliga smile

image258

Man kan undra vad det är som är så roligt

image259

Ha det gott

M&H

Stå

080427

Idag har vi övat lite fritt ställande. Vi skall ju på fortsättnings kurs för Gerard O´shea till helgen och hoppas få lite tips om vår gång samt hur man kan ställa ståendes.

Vi tycker Daphne får mer energi och bättre uttryck när man står öga mot öga samt att man ser att hon tycker det är roligare. Hoppas vi kan få lite tips och hjälp under denna kurs. 

Vi får också se till att öva lite hantering och gång för nu är det ju bara två veckor kvar till Larv. 

En bild från dagen

image257

Ha det gott

C&L&D 

Försvarsmakthund kurs gång 4

080424

Igår var det tillfälle fyra på vår kurs. Vädret var strålande och vi var på plats i skogen klockan sex tillsammans med nio andra ekipage.

Dagens upplägg var att gå ett spår som en annan person lagt samt gå patrullstig med ljudmarkering. Vi skulle gå samma stig två gånger med samma ljud för att se hur hunden jobbade då och om den hade minnesbild av vad som hänt tidigare passage. Vi skulle också passa på att prova bastjänst under väntetiden.

Efter denna genomgång (då Daphne tiggt runt efter godis bland deltagarna) och vi hade lyssnat klart så lade vi ut spåren. Sedan skulle vi i gemensam trupp med samtliga deltagare och hundar gå till platsen där vi skulle prova på bastjänst. Vi skulle sätta oss med fem-sex meters mellanrum och hundarna skulle hålla sig lugna och inte skälla osv. Vi kunde också passa på att fika. Måste säga att alla ekipage skötte sig väldigt bra och hundarna höll sig otroligt tysta.

image251 

Alla ekipage fick i tur och ordning gå patrullstigen. Matte Linda fick följa med Rottisen Beowolf och hans matte och titta hur han tog sig an stigen. Första passagen vid ljud markeringen så reagerade han inte riktigt så starkt på en gång men andra passagen visste han direkt vad det var frågan om. Han markerade jätte fint och fick tillåtelse att springa ut till figuranten (stefan).

image252

När Beowolf kom fram till Stefan så kampade han en stund med honom för att förstärka hur kul det där ljudet i skogen verkligen var. Kan tillägga att matte Linda höll på att sätta hjärtat i halsgropen när Beowolf i full fart drog rätt in i skogen med matte i ett fast grepp i kopplet efter=)

image253

Beowolf och matte hade jobbat på bra och nu var det dax att ta sig an nästa uppgift spåret.

image254

Daphne och husse tog sig an patrullstigen bra. Daphne jobbade och vädrade och gjorde flera spårupptag men det var ju inte riktigt det som var meningen=). Efter en stund så hörde vi och även Daphne ljudet och hon markerade in i skogen. Christer berömde henne och hejade på henne och sa att de skulle in och ta busen i skogen och mycket riktigt Daphne begav sig rätt in mot figuranten och sprang fram till honom och fick godis. Någon kapm var det inte frågan om men hon gick fram och det var vi nöjda med. Vid återgången så kom hon väl i håg vad som fanns där inne i skogen. Hon markerade igen och sprang på nytt in i skogen till Stefan. Efter detta var övningen klar och det var dax att ta spåret.

image255

Nu hade det börjat mörkna lite och när vi närmade oss spåret så såg vi att Daphne fick upp det tämligen omgående. Idag så spårade hon bättre trots att det var en annan spårläggare men vi såg ju att hon fuskade. Hon gick runt ris högar och tog upp spåret på andra sidan genom att gå en hästsko runt. Apporterna låg ju i dessa rishögar och därför så hittade hon ju inga apporter att markera. Hon spårade dock hela vägen och det är ju en bedrift i sig och sen är det bara att öva vidare på detta.

Vi fick tips om att ex matte eller husse plus en "okänd" går ett rakt spår tillsmmans och efter 75 meter så viker matte/husse av 90 grader höger ex vis och spåret forstätter raktfram med den okända läggaren ca 15 meter och där ligger ett riktigt attraktiv slutapport. Denna övningen kan få hunden att känna att den kan vinna på att spåra annat än matte och husse. Man kan även för att förstärka detta ha en rörlig apport som hunden får jaga lite grann.
Mycket intressant tips tyckte vi.

Ikväll blev det ingen vanlig sammanfattning utav dagen eftersom en del åkte hem tidigare och en del blev klara senare. Utan vi bestämde att nästa träff blev om två veckor och det se vi ju fram emot. Nu närmade sig klockan tio och vi började bli lite små frusna och trötta. Det var allt för oss för denna gång.

God natt önskarimage256 Christer, Linda & Daphne

Utställning i Västerås

080420

Vi vaknade klockan 4:00 inte helt utvilade efter gårdagens strapatser och kvällens middag men tyckte det skulle bli riktigt roligt.  Halv åtta var vi på plats i Rocklunda och hittade vår ring och slog läger. Daphne och husse var inne och smygtränade och det såg riktigt bra ut.

Klockan nio körde allt igång och Daphne slokade med öronen och klippte med ögonen och gick in i buren och lade sig för hon var ganska så slö vid det här laget. Minsta lilla ljud utifrån så svarade hon med ett moffande inifrån buren. Vår lilla skrutt var inte på sitt bästa humör idag och hon kunde helt enkelt inte koppla av.

Husse och Matte blev sittandes och prata med Ingela och hennes man från Andeless kennel så för oss flög bara tiden iväg och plötsligt var det vår tur. Daphne börjar med att skälla ut både höger och vänster bords/ring dam. Sedan så börjar hon komma ihåg vad det är vi skall göra och husse och Daphne jobbar på bra med ställandet och aktivering i pauserna. Vi tyckte till och med att hon gick bättre idag.

Det som inte funkade alls bra idag var bordet. Hon slingrade sig och tittade på domarn som att hon var riktigt läskig (och vi som tycker att denna domaren är väldigt bra). Christer vände då på henne och höll henne över bröstkorgen och bakom rumpen och då gick det ok.

Efter detta krånglande så var vi ju säker på att få ett blått band men döm av förvåning när vi fick ett rött.(utställningsvärlden är inte lätt att förstå) I konkuransen blev vi placerade reserv utav 11 tikar.

Grattis säger vi till alla er som placerade er idag.

Vår kritik blev:

"Robust trevlig tik. Välformat huvud.Något brett burna öron. Torr fin hals.Kraftig kropp.Bra ben och tassar. Gillar ej att bli hanterad men tolererar det. Fria aktiva rörelser"

Det var allt från oss denna gången

Från en trött Daphne med matte och husse

image250

Pinne träff

080419

Idag var vi i skövde närmare bestämt vid Ryds ängar för att åter igen ha en pinne träff. Idag skulle vi styra kosan mot Ryds grottor.

Med oss idag var även Saga som tappert kämpade de sex kilometrarna i ibland ganska tuffa backar och terräng. Gulle dig Saga du är bäst=) Hela rutten tog tre och en halv timma med en halvtimmas paus inbakad uppe på toppen. Vädret var kanon och hundarna kunde vara lösa nästan hela tiden. Utsikten på toppen var otrolig och det var ganska trötta hundar och ägare som åkte hem efter denna roliga träff.

Nästa gång är det vår tur att planera en träff med någon form av aktivitet. Det ser vi fram emot. Vi kommer nog även bli en till då jag vet att marina och Blade hemskt gärna vill följa med. Roligt då är vi ju uppe i fem hela pinnar=)

Här kommer bilder från dagen.


Vi börjar vår vandring
image224

Aston modellar på plankan
image248
Aston kör sina balans mot godis nummer
image225

Santos och Aston
image226

Ger det här godis så kan vi också=)
image227

Godisstund
image228

Bus och spring
image229

Santos och Aston
image230

Uppe på toppen vid Ryds grottor
image231

Ryds grottor
image232

Fika
image233

Santos bjuder på dans uppvisning=)
image237

Dax att gå/springa igen
image234

Klättra i berg hinner man ju också
image235

Santos i full galopp
image236

Vår lilla kråka uppflugen på en sten= hit med gottat
image238

Godis
image239


Får man gotta även om det är balans på stock??????????????????????
image240

Bus i hög fart
image241

Saga kämpen
image245

Våren har verkligen kommit så här grönt var det på sina ställen
image242

Den här bollen är miiiiiiiiiin
image243

Mål i sikte
image244

Vi hinner nog köra ett godis trix till va grabbar
image246

Hej då kompisar och nästa gång kör vi precis samma taktik.....OK
image247

Det var några bilder från dagen.

Tack så mycket för denna trevliga träff med mycket snack och bra motion för både två och fyrbenta. Det blev ju även ett litet bad för l Santos i bäcken samt lite hanteringsträning. Tänk vad mycket man kan hinna med på en dag.

Ha det bäst

C&L&S&D

Försvarsmakthund kurs tillfälle 3

080412

Vi vaknade klockan halv åtta och var riktigt sugna på att gå på kurs. Vi tittade ut ......och ner från himlen hade det bestämt sig för att komma blötsnö och termometern visade på en grad. Kanske inte de mest ideala förhållandena men vi skulle banne mig inte låte lite dåligt väder stoppa oss. Vi packade ner en stickad tröja och regntäcke. Hade vi tur så skulle nog även vädret ge med sig.

När vi hade ätit frukost, morgon rastat, kokat med oss kaffe och packat allt vi skulle ha med oss samt rustat oss med ett X antal lager kläder och regnskydd=) så begav vi oss iväg mot skogen. Väl på plats så konstaterade vi att vädrets makter ville inte vara med oss idag utan snöslaskandet tilltog.

Daphne fick vara kvar i bilen medans vi gick igenom vad som skulle hända under dagen. Kurs hållarna konstaterade att många ekipage var borta denna dagen vi var endast 6 st av 12. Dagens schema bestod i att först skulle vi lägga spår åt varandra denna gången för att göra det svårare för våra hundar. Föremålen skulle vara samma som förra gången. Sedan så sköt de på skjutfältet i närheten så då passade det ypperligt med lydnadsstig med skott som störning. Efter detta skulle vi fika och sen avsluta med att ta spåren.

Alla Hjälptes åt att lägga ut spåren och sen fick vi ta ut våra hundar. Vi tog på Daphne tröjan och sen när vi skulle sätta på regn täcket så märkte vi att vår tjeja hade blivit stor.......om magen=) Kardborrebandet gick inte runt så det fick bli bara tröjan idag.

Alla ekipage ombads att ställa upp efter varandra med ca fem meters mellan rum och sen skulle vi ta oss an lydnadsstigen. Under stigens gång kunde vi bli kommenderade att stanna upp så andra ekipage kunde passera. Vi kunde bli ombedda att stanna och göra helt om för att  sen gå så man mötte de andra ekipagen osv. När man komenderades att stanna skulle man ha hunden sittandes på vänster sida och de skulle vara kvar i den sittande positionen när andra hundarna passerade. När man själv skulle passera förbi de sittandes ekipagen skulle man försöka gå fot förbi och hålla kontakt med sin hund. Lydnadsslingan vi skulle gå var ca 1 km lång .

Denna övning övar ju mycket kontakt hund-förare trots störningar i form av andra hundar samt  skott. Daphne var med på noterna och gick bra och satt fint vid passeringarna. Skotten brydde hon sig inte heller om de som blev. (De på skjutbanan gav väl upp för vädrets makter efter en stund). De flesta hundarna gick väldigt bra med sina förare.

image221

Vi förstod väl att denna lydnadsstig inte endast var till för att träna lydnad och mycket riktigt. Vid ett ställe så markerade några av hundarna på ljud och även tog ett spårupptag och där inne stod en av kurshållarna som hade gjort et litet test. Han stod och bröt lite småkvistar och sen ville han se vilka som tog upp spåret efter honom. Daphne ljudmarkerade honom men tog inte spåret.

Efter ett tag ytterligare så blev det ytterligare en ljudmarkering och den tog Daphne jätte bra. Det var kul att se hur alla hundar arbetade och hur olika de kan se ut när de markerar osv.

image222

Efter Lydnadsstigen så var det dax att fika och Daphne fick komma in i bilen och torka sig lite för vid det här laget var hon ganska så blöt.

image223

(Tyvärr blev detta det sista kortet idag för matte vågade inte blöta ner kameran mer)


När fikat var avklarat så var det dax att ta spåren. Vi tog ut Daphne ur bilen och begav oss mot spåret. Stefan skulle gå med oss idag och se hur det gick.

Vid spåret skulle Christer och Daphne  göra ett  90 graders spårupptag mot spåret. Först började daphne bakspåra en meter men sen vänder hon av sig själv och det bär iväg. Hon spårar på bra och sen ser vi hur hon far ut åt ena sidan och nosar och sen stannar upp och vädrar och efter en stund så kör hon ner nosen i backen och far i väg i spåret igen och markerar en apport. Stefan bryter då för att han vill att vi skall förstå vad som har hänt och det var vi ju inte helt på det klara med.

Vinden hade plötsligt vänt och fört med sig lukt från apporten därför gjorde hon en sådan utstickare och sen vände vinden tillbaka igen och då körde hon ner nosen och gick tillbaka på spåret igen. Han tyckte det hade varit helt fantastiskt att få se hur hon hade jobbat. Efter denna pausen så visades hon på spåret igen och denna gången gick det lite trögare, hon var inte riktigt så på. Hon spårade sig sakta framåt, tvekade lite och efter en apport till så stannar hon.

Vi såg på henne att hon hade blivit störd samt att hon inte var lika motiverad . Kanske berodde det på att det var en annan som lagt spåret. Stefan tyckte då med tanke på väder förhållandet och för att det skulle bli positivt att vi tog av henne selen/linan och bara fortsatte gå. Daphne tog då upp spåret självmant igen och spårade klart och hittade alla apporterna.

Vi fick tipsen av Stefan att öva mer på spår som andra har gått.För att är det vår lukt hon skall följa så går hon genom betong som han uttryckte det, och spåra det kan hon och markerar jätte bra på apporterna. Vi måste bara motivera henne på främmande spår också. Vi skall också gå ut och gå i skogen med sele och lina  utan att spåra för att hon inte skall känna sig klumpig och obekväm i utrustningen och bli störd av det utan vänja sig vid det.

När vi kommit fram till spårslutet så skulle vi gå vägen tillbaka och då fick faktiskt trollet hoppa in under husses jacka för att värma sig. Det var verkligen riktigt usla väder förhållanden idag men Daphne stod ut länge och kämpade tappert tyckte vi.

I återsamlingen så beskrevs de flesta ekipagen som att de hade haft lyckade spår. Några skulle hålla tillbaka tempot på sina hundar , en del skulle öva mer på spår som andra lagt,. Vi tuffar  på åt rätt håll allesammans och det tyckte de var toppen. De tyckte också att lydnadsstigen hade funkat bra och talade om vikten att det är så eftersom när vi skall patrullera i mörkret så kan man inte ha en massa väsen mellan hundar ,eller förare som inte kan kontrollera sina hundar.

Vi avslutade dagen med att fått med oss bra tips i bagaget samt lärdomen av att se att Daphne står ut länge och jobbar på trots dåligt väder. (Självklart så slutade det snöregna precis lagom till att vi skulle packa hem oss igen. )

Nu är det onsdagar som kommer gälla framöver och nästa kurstillfälle blir den 23 april så då får vi se vad de har planerat åt oss. Det ser vi verkligen fram emot. Nu skall vi tända en brasa och värma upp oss.

Ha det gott från alla oss

Försvarsmakthund kurs tillfälle 2

080405


Idag var det äntligen dax igen för träff två på kursen. Vi möttes ute i skogen och började med genomgång av dagen.
Idag låg tyngden på person spår men inte på det sättet man kanske är van vid. Vi skulle också få se Stefan och hans rottweiler Märta visa oss hur en patrullstig kan gå till med både vind och ljud. Sedan skulle vi få gå patrullstig med spårupptag och sen avsluta dagen med platsläggande. Givetvis skulle det vara samlingar mellan aktiviteterna med utvärdering och ros och ris hur det hade gått. Det är ju den biten som skall föra oss framåt.

Vi började med en utvärdering av hur vi som ekipage låg i förhållande till spår. Vi har ju spårat  lite grann men anser oss absolut inte som några experter så vi valde att vara i den lite enklare gruppen. Det blev en grupp med tre deltagare som körde lite svårare spår och sen sex ekipage som körde raka spår. Vi var lite osäkra på hur Daphne skulle markera spårapporterna eftersom det inte var som vanligt utan de skulle markera snusdosa, förband, jeanstygbit, metall hylsa , servetter i plastförpackning osv. Saker som en ev vilsen person skulle kunna tänkas lägga av sig. Eller saker av militär art.

image211

Vi plockade till oss föremålen som skulle ligga i spåren samt snitslar och började gåt ut spår. Idag blåste vindar lite hur som helst men vi försöke på bästa sätt lägga raka spår mellan två vägar. Spåren blev på ca 300 meter och spår slutet skulle ligga på andra sidan sista vägen för att träna hundarna lite extra.

Under tiden som spåren låg till sig så fick vi se Stefan och märta gå Patrull stig.

image212

Vi fick lära oss att det var viktigt att förbereda hunden innan man tog sig an patrullstigen. Hunden skulle jobba självständigt trots att det kanske gick tio personer bakom och pratade. Stefan började med att gå fot fram till start position. Väl där satte han sig ner och pratade lite och knäppte med haken till kopplet , detta är signal för hunden likaså när han satte på sig västen med alla saker , spårlina osv. Sedan kommenderade han iväg Märta som skulle gå på hans vänstra sida. Vi såg hur Märta gick sakta fram för det skall inte gå fort ca 100 meter på tre minuter (prova själva det är verkligen inte snabbt). Efter ett tag såg vi hur hon fick upp en vind markering och den stämde. Sedan fortsatte ekipaget. Idag var ju vindarna lite som de ville och Märta fick upp vind markering igen då hon eg skulle tagit en ljud markering. Ljudmarkeringen gjordes om samtidigt som figgen fick visa sig lite och då blev det fart på Märta som ställde sig och markerade jätte bra. Som grädde på moset fick hon rusa efter figgen för att få upp det där lilla extra intresset. Det var verkligen intressant att se en annat ekipage jobba.

Efter denna uppvisning fikade vi och sen var det dax för oss att gå våra spår. Daphne var väldigt taggad. Vi skulle öva på spåringångar och vi skulle göra 90 graders spåringångar idag. daphne fladdrade en liten stund men sedan fick hon upp spåret. Vid första apporten så bytte vi om till sele och sen bar det iväg.

image213

Daphne visade sig spåra noga och hålla sig till kärnan. Till vår förvåning så stannade hon upp vid de "konstiga " apporterna och markerade med nosen på dem och vi belönade med godis. Hon fortsatte spåra och ibland hann vi inte riktigt med att visa på spåret igen och det skall vi ju (får vi bli bättre på). Hon skall inte ta det initiativet själv, men hon tycker det är så roligt.

image215

Daphne hittade alla föremålen i spåren (plus en sak husse hade tappat)och markerade väl både genom att dutta med nosen och vända sig om till husse för att visa att här är det nåt. Vi hade blivit informerade om att det var viktigt att vi avslutade spåret på andra sidan vägen för det gjorde det hela lite svårare samt att många hundar har svårt att släppa sin uppgift när de kommer fram till en väg. Efter spårslutet var det viktigt att sela av och sen gå med vanligt koppel tillbaka till utgångsplatsen igen för genomgång.

image214

När alla ekipage hade gått sitt spår var det dax för genomgång. Alla hundar hade klarat sina spårupptag. En del hade varit klockrena och en del hade gått utanför lite men sedan hittat rätt spår. En del jobbade lite för snabbt och fick lite tips för det. Ett ekipage hade en väldigt duktig hund men blev alldeles för bekväm när det var husse som hade lagt spåret och slarvade därför lite. Detta skulle nästa gång testas genom att en annan lade hans spår.

När det kom till vår tur så hade inte Stefan något att tillföra. Det hade varit väldigt bra sättet som Christer och Daphne jobbade på. Träna spårupptag och tajta till det , göra svårare upptag var tipset vi fick annars tyckte han att tempot , markeringar och att hon höll sig till spåret funkade kanon.

Sammanfattningen var av kurs hållarna att de kände att de kunde pusta ut lite. Vi höll en jämnare nivå än de vågat hoppas. En sådan här prova på kurs kan ju ge väldigt spridda skurar men nu kände de att vi nu skulle kunna jobba på tillsammans på en ganska jämn nivå även om vi har olika slutmål i sikte iform av tävlingar och som vi bara för skoj skull.

Efter denna genomgången var det dax att gå patrullstig med spårupptag. Alla ekipage skulle gå detta ,enskilt givetvis så detta tog ju en stund så då passade vi på att öva vi lite lydnad och trix såsom sitt, ligg, pussas, vink osv=)

image216

Efter en stund var det vår tur på stigen. Christer förberedde enligt konstens regler. Fot positionen var väl inte den bästa och inte sättandet heller för nu ville verkligen Daphne iväg och kolla in den här stigen. Vi blev kommenderade att gå och hålla hunden på vänster sida. Daphne gick och var väldigt allert efter en stund så ser vi att hon får upp en vind markering men Stefan ber oss fortsätta (vinden var som sagt ombytlig idag). Sedan gör Daphne en jätte markering, tar ett kliv in i skogen och då ser vi också figgen. Hon hade sett honom innan hon kommit fram till spårupptaget. Vi blir ombedda att fortsätta och lite längre fram så tar hon upp spåret och spårar fram till figgen där hon belönas. Kul att se hur orädd hon är och bara plöjer fram i skogen även om hon inte är särskilt intresserad när hon väl kommit fram till figgen.

image217

När alla ekipage tagit spårupptaget så var det dax för platsliggning som sista moment. Jag är helt med på det resonemanget att man har platsliggning som sista moment då hundarna är naturligt trötta och har jobbat i flera timmar.

image218

Daphne Var inte riktigt överens med husse och blåbärsriset att detta var en bra plats att ligga ner så hon satt=) Ja, vad skall man säga......lite nackdelar kanske det är med en liten hund;) Detta är något vi får jobba vidare på att hon skall kunna ligga även om det är högt ris sunt omkring. Det drogs lite på smilbanden men det fick man ju inte visa. För dagen så tyckte Daphne att plats sittning fungerade perfekt. Se nedan.

image219

Kurs tillfälle nummer två har varit super bra det med och nu behöver vi bara vänta en vecka tills nästa gång. Från oss kan vi nu bara konstatera att denna kurs är den roligaste vi gått och vi avslutar med denna bild som visar en trött liten pinne. Det vet ju vi som har små pinnar att trötta ut dem är inte så lätt.

image220

Ha det gott

C&L&D

RSS 2.0