Helgen som gick

090428

I Helgen så hade vi på lördagen städdag på klubben. Daphne var med och övade passivitet och socialträning. Hon skötte sig toppen bra och charmade in sig och tiggde godis. Vädret var toppen och vi fick en hel del gjort. Fikat och den grillade korven smakade kanon och det är alltid trevligt att sitta och prata med allt hundfolk.

På söndagen väcktes vi av att vår kurskamrat ringde och frågade om vi inte skulle vara med på spår kurs avslutningen......JHa .....vad säger man=) Eh vi har visst försovit oss. Vi var dock snabbt iväg men vi kunde inte skryta med att ha en välrastad hund precis.

Vi mötte upp hela gruppen ute i skogen och där skulle alla gå sitt slutliga spår provs spår. Det gick väldigt bra för de flesta. Daphne spårade bra första biten tog apporten och sedan vinkeln. Sen så hittar hon ett smaskigt vilt spår och går tillbaka och spårar vidare åt helt annat håll. Husse stannar då och hon tar upp person spåret igen , missar en apport men spårar sedan bra fram till slutet. Så är hon vår loppa. Hon kan om hon vill men framförallt rådjursspår luktar ju bara sååååå gott. Vi får se hur vi skall gå vidare om vi skall börja spåra vilt mer och då få detta viltspårande under kontrollerade former så hon får signaler för att nu är det det ena eller det andra. Vi vet faktiskt inte vilken väg som är bäst att gå. Annars måste vi komma på ett sätt att göra person spår så mycket roligare och där har vi lite idé torka just nu på hur vi skulle kunna göra. Vem vet det kanske kommer in lite bra tips=)

Efter att alla tagit sina spår så skulle vi tillbaka till klubben och göra lydnadsmomenten. Alla fick ställa sig en ring och sedan gick kurshållarna runt och hälsade på varje ekipage två gånger.





Vi måste bara säga hur duktiga vi tycker att ekipagen var. De flesta klarade detta med toppbetyg och så även vår räka som vi innan aldrig trodde att hon skulle fixa detta överhuvudtaget. Träning ger färdighet=)

Efter denna övning så var det dax för inkallning. Med sättande vid sidan. Detta gick också bra. Sista momentet var att gå slalom i slakt koppel mellan köttbullstallrikar. Man skulle ha kontakt med sin hund och hunden fick givetvis INTE äta bullarna. Även denna övning gick bra och det är kul att kunna se vilken utveckling som skett bland flera av ekipagen.

Summan av kardemumman av denna kurs är att vi tycker den har varit riktigt bra. Nu gäller det bara att man fortsätter träna och att man inte blir lat. En superaktivitet för både två och fyrbent är vad det är detta med spår. Vad ger vi då denna kursen i betyg? Ja.........Med toppen bra kurshållare och trevliga kursdeltagare så kan man inte ge annat än fem spårpinnar utav fem möjliga

Tack alla .......ni vet vilka ni är.


Hej

090424

Nu var det några dagar sedan vi skrev.

Vad har vi hunnit med då kan man undra=)
Ja.....en massa vanliga vardagssaker. Lite spårning men sedan har vi varit dåliga på den vanliga träningen. Vi har varit på medlemsmöte på klubben och diverse annat.

Idag Fredag lyser solen och det är underbart väder. Det blir väl som vanligt här med lite grillning;) och bara sätta sig och koppla av efter en vanlig arbets vecka. Inget vidare till inlägg detta men så här blir det ibland=)

Ha en skön fredagskväll nu ni som läser.

C&L&D

Pinneträffen

090419

Igår hade vi pinneträff. Vädret var toppen när vi möttes upp. Med på träffen var idag. Christoffer och Ida och hennes bror med Aston, Patrick. Värdar för dagen var  två lurviga fyrbenta eftersom vi var på deras hemma plan;)( Buck kommer jag ihåg att den tuffe 14 årige pudeln hette som hade energi som att han var fyra år=)

Sedan hade vi Sara med Santos, Christer och Anne med Viper, Sara och Christian med Kieron och så matte, husse Joakim och Saga med Daphne. Vi var ett glatt gäng som efter diverse hälsninga ritualer gav oss i väg på promenad.

Värdparet=)


Buck säger -Hit med korven, jag vet att du har den i fickan


Vi gick utmed vattnet


Solen värmde


Är det du som är korvgubben;)


Vi gick vidare och kom till en strand
- Klart vi måste bada=)säger Viper, Santos och Kieron


- Flytta på er, så här gör man när man hämtar pinne


- Var väl inget kan jag med säger Santos


- Kolla mig kolla mig jag kan ett nytt trick......doppa huvud=)


- Fy änna in i hundan, hela frisyren förstörd


Kieron, Aston, Santos och Daphne gör
Korv upplet i vatten=)


De tvåbenta fikar


Det var bara såååå gôtt


Korvlet i grupp.
Men....... har det inte smugit sig in en ulv i fårakläder=)


Lite ståträning hann vi också med


Det började bli kväll och var dax att åka hem


Tack all ni som var där och gjorde träffen så rolig och trevlig. Nu skall vi planera här och se om vi kan bjuda in till en träf snart igen. Det lilla vi har hunnit undersöka verkar lovande så hojta till när ni känner er redo så drar vi ut på nya äventyr.

Hälsar Daphne med flock=)

Hej=)

090418

Igår blev det bara en långpromenad sedan hade vi huset fullt med folk och det grillades och skrattades. Vi hade även nattgästen Saga här. Idag så skall det grejas i trädgården och sedan bär det av till Pinneträff. Idag blir vi nog ganska många två och fyrbenta. Även Viper med flock kommer upp.

Imorgon är det spårkurs dax igen. I Veckan har vi verkligen inte övat något=( Inte bra men sant. Det är ju inte lång tid kvar nu innan kurs avslutning.

Ja, ja .......skärpning helt enkelt. Idag lyser solen och det ser ut att kunna bli fantastiskt härligt. Precis som man kan önska sig.

Ha det gott. Vi återkommer med bilder senare.

C&L&D

Påsken är över

090414

Vi inledde fredagen med att åka på spårkurs. Klockan 8:00 var vi i skogen


 
och där tog Berit emot oss med ett stort leende. Idag så skulle vi öva spårupptag vilka hundarna tog väldigt bra. Husse lade ett spår och Berit lade ett spår till oss. Spåret Berit lade fnissade hon gott åt. Hon hade nämligen lurat till det med både en nittiograders vinkel samt en spetsvinkel. Nu lyckades ju vår råtta att ta detta i a fall men husses min (vad gör hon nu då=) var obetalbar. Berit sade bara - Lite på din hund och visst, hon gick ju rätt.

Berit visade också upp hur hennes hund hade ligg markering vid apporterna. Det hela var en mycket lyckad förmiddag i skogen.



Efter detta så bar det av till Borås och husses mamma med familj och godingen Viper.





Det var ett riktigt kärt återseende. Hundarna busade och sprang ute på gärdena och vi tog en promenad upp i skogskanten upp för ett berg och beundrade utsikten. På kvällen bjöds det på underbart grillat och hemma gjort potatissallad. Det var nöjda två och fyrbenta som somnade den kvällen=)



Påskafton spenderade vi med vänner och familj och åt och skrattade gott.

Annandagpåsk var det dax för spårkursen igen. Även denna dag lades det två icke husse spår=) Det första spåret gick bättre vid det andra spåret så var Daphne ofokuserad och ville väldigt gärna hellre följa viltspår eller jaga efter någon fågel. Ja vad säger man .......så är det ibland.

Vi övad också på slutuppgiften. Inkallningen gick bra och gå med kontakt gick också bra. Men det som kändes kanon var att hälsnings övningen gick toppen bra. Det kanske är vår eminenta övnings procedur som gett resultat=) Måste säga att alla hundarna i vår grupp klarade dessa tre moment toppen bra. Timmarna går fort ute i skogen och behöver det sägas hur gott fikat smakade.

Här kommer en bild på Jack Russeln Selma som är en av deltagarna på kursen.



Är hon inte för söt.

Ha det gott allesammans vi ses

C&L&D

Hej=)

090407

I söndags hade vi spårkurs igen. Det var lika intressant och lärorikt denna gången. Det var inte bara vi tvåbenta som var förväntansfulla när vi kom fram till skogen=)



Idag fick vi gå ett eget lagt spår och ett spår med okänd läggare. Det spåret som husse gått själv gick sådär. Daphne missade en apport samt i slutet så hade husse råkat lägga spårslutet i en gödselstack=) Ja, det är säkert och vad var godare att smaska i sig då. Jooooo............kaninskit=)



Andra spåret tog Daphne mycket bättre men vinden gav rejält med utmaning eftersom den vände och virvlade runt. Vi missade en apport men kom fram till slutapporten helt genom att litat på Daphne för detta spår var inte snitslat så vi var tveksamma under spårets gång om vi gick rätt.......men som sagt lita till din hund=)

Det var ytterligare en trevlig dag i skogen med trevligt sällskap. Vi ser fram mot nästa tillfälle.

Idag Tisdag så har vi jobbat lite i trädgården och sedan har vi gått på skogspromenad tillsammans med Anneli och radar paret Cilla och Bosse. Idag var också Titti och hennes syster med tillsammans med chihuahuorna Babe och Boss. Hundarna hade verkligen ur härligt i skogen och vi bestämde att detta måste vi göra snart igen=)

Det var lite snabb uppdatering från spårhunden Daphne med flock=)


hann ett inlägg till idag=)

090404

Nu är klockan 23:30 och man har hunnit avverka en super god grillbuffé och sett Robinsson.

På dagen idag så har vi hunnit med att greja i trädgården och plantera vårfint i ute krukorna. Vi har också slipat och oljat trädgårdsmöblerna. På förmiddagen var vi uppe på klubben och gjorde lite ideellt arbete=) samt träffade Marina , Sara Blade och Spike och fick även träna Daphne lite i det underbara vädret=)

I morgon är det dax för spårkurs igen och det skall bli så roligt. Ser verkligen fram emot att få se hur spårningen går imorgon.

Just det ja........... I förra inlägget kom vi ju av oss lite angåen de detta med tillökning. Svävade ju ut i annat istället;)

Vi vet att vi skall skaffa en hund till. Det kommer bli en dvärgpinscher och allra helst skulle vi då vilja  ha en valp efter Daphnes kull syster Dina eftersom vi tycker hon har så mycket egenskaper/ utseende mm som vi gillar samt att vi har sådant förtroende för Gunnel och Rolf som har Kennel Ronelka´s.

Om detta blir verklighet eller när det vet vi ju inte men det är så våra tankar går. Så nu vet ni hur det ligger till med det=)

Nu skall vi snart släcka ner och krama kudde så att man är utvilad och redo inför mogondagens bravader.

Ha det gott alla

C&L&D

Stoppa pressarna=)

090404

Höll på att sätta morgon kaffet i halsen när jag läste kommentarerna från gårdagens inlägg=)

Matte hade visst lyckats skriva ihop slutklämmen i gårdagens inlägg så det lät som att vi väntade tillökning i familjen.

Tyvärr var det ju inte alls lika spännande och roligt i verkligheten. (Det skulle snart anordnas en pinneträff till)
Alltså, Ingen tvåbent eller fyrbent valp så vitt matte vet i a fall. Om inte husse tänkt överaska matte när hon nu fyller hela 35 år(Jo ni läste rätt, trettiofem, inte helt enkelt att smälta. Tycker inte jag heller.) Hur skall man hinna med allt man vill i livet när det går så fort. Bromsa löplinan säger jag bara=).

För att gå tillbaka till ämnet, så visst vore det ju väldans trevligt med en sådan underbar överaskning som tillökning i familjen=) Det får vi nog dock se oss i stjärnorna efter.;)

Vad det gäller hundbiten så har vi pratat ett tag om att skaffa en till. Ibland har man tänkt  att man vill ha en större hund, en annan ras men så är det den där lilla detaljen att vi verkligen älskar dvärgpinschern som ras. Vi tycker den där lilla rackaren är något helt fantastiskt. Så mycket glädje, motor och vilja. Visst ibland kan den där egna viljan vara en riktigt (hur skall jag uttrycka det snällt nu) blodtryckshöjare ;) men oftast så handlar det ju för egen del om uteblivet svar på frågan

- Varför gör min hund så här? 

Vet man svaret på den frågan så kan man ju egentligen börja träna på just det problemet man har. Det svåra är just när man inte kan svara på frågan. Det är då man börjar försöka testa och träna en mängd olika saker för att få bukt med problemet. Det är denna bit inom hundträningen som jag tycker är den allra svåraste och där mina erfarenheter och kunskaper är alldeles för små. 

Vissa gånger är det lättare att svara på frågan ex

- Varför kom inte min hund på inkallningen?

Jo, det var roligare att få springa lös än att komma till mig. Alltså får jag vara roligare. Belöna hunden mer kanske på annat sätt osv.

Ett annat ex som vi brottas fortfarande med:

- Varför gör vår hund utfall?

Här kan vi inte enkelt svara på den frågan. 
Vi tror att det beror på både en grundvilja att vilja vara dominant, men samtidigt en stor portion osäkerhet.
Hon vill inte att andra hundar skall komma fram för snabbt utan hon vill ta det lugnt och nosa av först. 
När man blir osäker på vad svaret /lösningen är på problemet så blir man också osäker på hur man skall lösa det och hela situationen blir osäker och därför är det negativa ekorr hjulet i snurrning. Därför blir det svårt att få bukt med vissa problembeteende. Ägare blir osäkra /hunden än osäkrare och så håller det på.

Vi har tänkt mycket kring detta och kommit fram till att hur det än är ,om det beror på dominans eller endast osäkerhet eller både och så måste vi gå in och visa Daphne/Ha tydliga regler på att det är vi som tar hand om situationen. (Vi har provat en mängd olika tips och trix de senaste åren).  Vi måste hålla oss lugna framförallt eftersom hon känner av minsta lilla pulsökning. Vi måste ta hand om situationen och gärna göra på liknande sätt varje gång så hon lär sig en strategi för att hantera just detta vid hundmöten. 

Alla har nog något eller några sådana här situationer då man inte har svar på varför gör min hund så här. Det är det som är det svåra med hundträning men är det kanske inte också en av anledningarna till att lära sig mer. Man blir utmanad av att ta reda på varför. Man vill förstå sin fyrbenta vän. Om man hade haft en perfekt hund från början som lydde allt från första stund hur roligt hade det varit? Man hade klarat alla tävlingar. Man hade dragit upp en hund på elit nivå på ett år;) Ja ha.....sen då.  Jag tror inte att det hade varit en lika spännande och framförallt utvecklande resa.

Att skaffa hund handlar om att lära känna sin fyrbenta vän. Lära känna dens brister och förtjänster. Lära sig tillsammans och bli ett starkare ekipage och lösa problem som uppstår under vägen för att tillslut stå där och kunna konstatera att man gjort en sjuhelsi----- resa tillsammans och man ångrar inte en sekund av den. Ungefär som man har det i en mänsklig relation ibland. Tänk vad tråkigt om allt bara flöt på.

Jag snor nu ett begrepp från Gerard O´shea,  Flatliners.........Det är allt topparna och dalarna som gör att man känner att man lever.

Usch det blev en väldigt lång och lite randig morgon betraktelse detta men det är ju bara att scrolla bort om man inte vill läsa=)

Ha det gott nu skall vi iväg en stund

L&D







 

Vad ljust det är=)

090403

Vad ljust det är nu. Det är allt något magiskt med våren=)
Klockan är nu halv sju och vi har precis kommit hem från en skön promenad.
Idag använde jag mig av löpline koppel (Hoppas ni vet vad jag menar). Detta koppel får man ju eg inte använda om man skall lyssna på de som vet. Det är väl nästan som att svära i kyrkan i hundtränings sammanhang;)

Jag har dock kommit på att jag tycker det är ett ypperligt komplement att att ta till i sin träning. Jag sätter då på en sele och sedan denna löplina (8 meter) och sedan ger jag mig ut. För hunden tror jag detta ger en liten mer frihetskänsla och kanske tillfällen till att göra lite mer som den själv tycker.(Nu kan jag ju inte tala med hundar,men det är vad jag tror) .

Den träningen vi gör är bara att gå en vanlig promenad och matte får inte trycka på bromsknappen, hänger ni med=)
Okej, vid uppenbar fara så gör man det ju givetvis. Annars skall promenaden styras utav kommandon (som då helst hunden skall lystra till) och inte koppelryck, dragande, eller annat.

Man kan öva stanna (kommando) vid vägövergångar  eller stanna bara för matte/husse säger det. När hunden får varsågod (ser man om hunden vet vad det är också) och dra iväg fritt några meter sen kan man köra inkallning.
Inkallning  med sättande vid sidan kan man också göra. Man kan öva lite fotgående, vändningar. mm mm.

Det viktigaste är att man får öva på kontakten och se om hunden bryr sig om vad man säger, Ibland kan det krävas att man gör sig roligare (oftast mitt problem)  och viktigast av allt ......belöna väl och mångsidigt. Testa. Det är svårare än vad man tror att inte trycka på den där bromsknappen=)
 
Nu skall vi ta fredag kväll

Ha det gott

L&D

Santos och Daphne från en av våra pinne träffar=)
Nu verkar det snart bli en till........ser vi fram emot.

Sjuk

090402

Som ett brev på posten vaknade matte med spränghuvudvärk och feber går  natt. Inte roligt.
Hoppas jag inte smittat någon av alla de jag träffat. Gårdagen spenderades pendlandes mellan säng och toalett.

Febern steg och huvudvärken sprängde. Klockan 16:00 stod man inte ut längre utan tog en huvudvärkstablett (det fick magen ta bara) Efter en halvtimme så kändes det som himmelriket. Huvudvärken och febern klingade av. Orkade till soffan låg/somnade där några timmar. Vaknade av att febern hade gått upp igen tog en tablett till och gick in och lade mig för natten.

Vaknade idag men liiiite  huvudvärk (inte konstigt med den vätskeförlusten)men inga andra bekymmer. Känner mig riktigt lycklig bara över att inte vara så sjuk. Solen lyser utanför och man mår helt ok.

Tänk att lida av någon kronisk sjukdom som gör att man mår dåligt nästan jämt. Har ont, inte kan fungera som vanligt. Man skall vara väldigt glad över att man har sin hälsa. Jag som tappar gnistan efter knappt ett dygn med lite huvudvärk och kass mage(det är ju så man skäms). Hur klarar ni det ni kämpar som måste leva med en sjukdom/smärta jämt? Vänjer man sig? En tanke går i a fall till er idag. Riktiga vardagshjältar är ni.

Detta blev ju ett litet ego inlägg idag.
Daphne då kanske ni tänker. Ja, hon blev rastad i långlina från altandörren. Matte satt innanför med kofta, byxor täcke mm mm. Daphne sprang snällt ut och matte satt som en fiskare bakom dörren och höll i linan. Efter en stund nappade det och matte halade in så att säga. Som tur var kom ju husse hem sen och tog henne på långpromenad och övade spårupptag. Hon märkte nog inget av att det var en konstig dag. Tvärtom hon slapp ju vara själv hemma=)

Det var lite kort från igår. Dagen idag blir lugn. Rastningen kan nog ske under lite mer ordnade former;) Husse tar nog långpromenad. Läget är alltså under kontroll igen=)

Ha det gott

L&D

RSS 2.0