Äntligen=)

090212

Äntligen har dett skett ett genombrott i vår träning. Vi har ju övat och övat detta med apporten i evigheters evigheter som en del av er säkert vet.

Vår hund har hämtat bollar, tuggben, träpinnar, papprör , vedbitar, korvar, ja....allt utom apporten. Ni kanske ser frustrationen framför er;) Nu sedan den senaste klickerkursen så har det hänt något (säkert allra mest med matte) det är som att poletten bara har trillat ner.

Vi började om i klickerträningen med apporten då igen. Vi tränade alltid på den nya ryamattan i vardagsrummet (för att det inte skulle slamra och apporten skulle ligga stilla) Vi belönade små små steg i början , små lyft som blev högre och högre. Sedan lade matte apporten en liten bit bort och belönade för lyft där, sedan väntade jag ut några steg mot mig med apporten i munnen osv tills hon klarade mattans tre meter: Stanna kvar- hämta apporten- ta den tillbaka till matte- Klart=)

Nu var det då dax att testa på trägolvet. Då blev det genast lite frågetecken eftersom apporten bråkade och ville rulla iväg. Vi backade då bandet och tränade som på mattan och nu idag så kan hon apportera var ifrån vi än kastar(okej ibland lägger vi ut den) apporten. Det känns så himla roligt att detta har hänt. För många kan detta säkert vara en bagatell och till synes enkel sak att göra men för oss har det varit ett mount everest=)

Nu är det bara hur vi skall gå vidare och det får matte fundera lite till på. I lydnads 1 är det väl bara (jättebara , eller hur)att man skall ha apporten i munnen fem sekunder. Detta får det väl göras en träningsplan på nu då. Vi har ju som mål under -09 att klara lydnad 1 momenten. Nu sade jag inte tävla, men klara dem på eget bevåg. En sak i taget.

Hur ligger det till så här långt då:

- Platsliggandet har vi ju övat lite på och det finns bra tillfällen till det uppe på klubben. Vi behöver dock mycket mer träning innan det är ok att ligga kvar och speciellt på olika underlag. (Vått = valfri liggstil /typ sittligg eller allra helst stå)
- Tandvisning tränar vi på var dag när vi kommer in ifrån promenad. (måste absolut få till okända att öva med) Måste hunden sitta är frågan?
- Linförighet har vi tränat en del på inne(finns ändå lite fördelar med liten hund) men då utan koppel, måste träna mycket mer utomhus med koppel och även mer på plan.
- Läggande, detta har vi inte valt att ta in än så det får vi se senare hur det går.
- Inkallande detta är vi ganska bra på.
- Ställande, detta har vi övat lite på och det är mycket kvar, tar några steg extra innan hon står still.
- Apportering , Ja det kanske kommer det med;)
- Hopp över hinder, ett av Daphnes favorit moment tror jag.

Ja, ni ser ju. Det är riktigt långt kvar men vi siktar väl mot stjärnorna så får vi se vart vi hamnar säger man ju. Vi har tänkt att börja videofilma för att bättre kunna se alla fel och så plus att man kan se framstegen också. Kul att lägga ut på hemsidan. Alltid roar det någotn.

Det var lite från oss för idag. blev så glad så vi ville dela detta med er.

Ha det gott

C&L&D

Var det här apporten landa.......eller var det ......

Anlagstest

090207



Idag var vi uppe vid klubben och hjälpte till med ett anlagsprov som tjänstehundsidan anordnade för framtida tjänstehundar. Matte passade på att fota och lyssna och lära sig. Husse hade hand om skjutandet tillsammans med mattes systers dotter Saga på sju år som tyckte det hela var väldigt spännande.

Eftersom matte är med i skallet så skall det skrivas en liten artikel om detta i skallet.

Testet var upplagt som så att först så kontrollerades skott fasthet under fri aktivitet med matte/husse. Sedan fick hundarna följa med en var sin okänd förare till basen (en bestämd plats i skogen) där de skulle bli uppbundna och sen sitta och vänta, helst tysta.



Sedan hämtades hundarna en och en utav utav en okänd förare och överlämnades till Matte/husse för nu var det dax för hanteringstest mm. M/H fick stå med sin hund och fram kommer en gömd kontrollant som med bestämda steg går fram till ekipaget och ignorerar hunden och tar kontakt med M/H.



Efter detta så skulle hunden följa med kontollanten och försöka samarbeta smat låta sig hanteras av denna. Hanteringen innebar att klara av att bli igenom klämd och även lyft osv.













Sedan var det dax för M/H att leka med sina hundar och få igång dom. När de hade gjort det ett tag så skulle kontrollanten ta över leken och se hundarnas reaktioner och språk samt få upp föremålsintresset inför uppletandet.











Efter leken så skulle M/H hålla hunden och kontrollanten gick ut och gömde ett föremål. Hunden skulle sedan släppas och ut och leta rätt på föremålet. Sista gången så gömde kontrollanten föremålet för hunden bara för att se hur stor lust hunden hade att fortsätta att leta trots att den inte hittade något. Efter en stund så kastades föremålet in och hunden hittade den och kunde avsluta letandet.











När detta moment var över så fick M/H leka igång hunden igen för att åter igen prova skottfastheten. Först under lek och sedan under passivitet.



När alla ekipage hade gjort dessa första moment så var det dax för lunch. Hederlig kokt korv med bröd. Efter lunchen var det dax för test av patrullstig. Ljud och vindmarkeringar skulle observeras. Tyvärr var det ingen vidare vind men någon vindmarkering fick hundarna till och alla uppmärksammade ljudet.



Det var den här de skulle känna lukten av=)



Ljudmarkeringarna blev desto tydligare.





När patrullstigen var  klar så var det dax för sista momentet. Stillasittande bevakning. Alla ekipage skulle sitta på ett led vända mot skogen och bara vänta på att hundarna skulle börja markera att det var någon som smög mot dem utifrån skogen.



Detta var en mycket spännande dag med trevliga hundar och hundfolk.Alla hundarna klarade sina test. Nu återstår det diverse utbildningar och lydnadsträning och åter träning i skog innan det blir cert prover framåt hösten. Vi önskar alla ekipage ett riktigt lycka till.

Tack för en rolig dag, det tyckte nog både vi två benta och våra fyrbenta vänner.



Och för er som undrar............Nej vi var inte med med Daphne. Vi har inte lyckats få henne att växa de sista femton centimetrarna trots extra active foder. Pälsen har dock blivit tjjockare med hjälp av daglig Regaine;) Trollet fick dock sitt lilla roliga efter att testerna var klara iform avv fritt spring och alternativ (selektiv lydnad från hennes sida) lydnad på planen.

Ha det gott.......

C&L&D




Klickerkurs

090201

Sitter nu här framför datorn och känner mig såååå trött. Daphne är väl också trött efter kursen men jag är helt klart tröttast=)

Kursen var toppen bra och rolig. Sedan blev vi bara sex ekipage så vi fick verkligen valuta för pengarna eftersom vi inte var lika många som behövde vägledning och tips osv.

Daphne var väl inte på sitt allra bästaste humör . Nu hade vi ju inte varit på en kurs på länge och hon tyckte att hon skulle ha koll på allt och alla i rummet typ hela tiden. I hennes ögon var hela lokalen hennes domäner och sitta lugnt och fint och vänta på sin tur (som alla de andra gjorde)var inte hennes grej utan då kunde man ju fördriva tiden med att vakta  och tigga mat istället verkade hon tänka. Det var bara att försöka hålla sig lugn och ge henne andra små uppgifter och belöna när hon gjorde dem rätt.

 När vi tränade så hade hon dock  focus på vad vi gjorde och bjöd på en massa beteenden. Tyvärr är inte matte lika snabb som Daphne som hinner göra tre grejer samtidigt som att matte har klickat;) Detta gör ju att det hela blir lite förvirrande för oss båda, vilket är det som är det rätta beteendet? Klickade jag rätt/fel ?men det är bara träna träna och åter träna och hålla det enkelt och gå sakta framåt så man ser att hon har förstått och att jag får till perfekt tajming.

Ni kan ju försöka se framför er detta scenario:

Matte står på kopplet med ena foten och sen står hon på hälen med den andra (klickerna ligger under foten). En tennisboll i vänster handen och godis i höger hand. Sedan skall hon ha koll på att Daphne duttar med nosen på bollen  och inte tar upp tassen samtidigt och då komma ihåg att klicka med höger fot samtidigt gömma bollen bakom ryggen och sen belöna med godiset. Ja, behöver jag säga mer. Kordinationskaos. Sen skall det hela gärna gå fort och inte typ snigel takt som idag  (för en dvärgpinscher är fem sekundern väntan medan matte får kolla på ben och armar trååååååkigt och då börjar vi hitta på egna grejer istället.) Det spratlades och klickades hejvilt idag men många goda skratt och bra tips blev det i a fall.

Matte behöver som sagt  en hel del övning på att bli snabbare än sin fyrfotade vän och lära sig bli bättre på att planera upp baklängeskedjor vilket visade sig vara klurigare än man trott. Det är lätt att se slutmålet, vad man vill uppnå men lägga upp de små del målen innan kräver en hel del tankeverksamhet. Vad är planen? Vad skall jag klicka för? Man får det beteende man klickar för heter det ju=)

Nu blir det till att läsa igenom alla anteckningar, lägga upp en planering och sedan jobba på detta. Metoden är fantastisk och lär vi oss behärska den så tror jag att vi kommer komma till en ny nivå i vår träningsutveckling, helt klart. Men vägen dit är fortfarande lång;) Jag är jätteglad att vi gick denna kursen nu är det upp till oss vad vi gör av den.

Det var lallt för idag nu skall vi vila

L&D

RSS 2.0