GOTT NYTT ÅR

image152

Kurs dag i skogen

071230

Idag var vi ute med voffsen i skogen tillsammans med alla kursdeltagarna. Vi hade det super bra och lärde oss en hel del.

Vi fick börja med att lägga spår åt varandra i blandad terräng ca 400 m. I vårt spår lade vi boll, en liten skinnbit och sen en burk som spårapporter. Efter detta så fick alla i tur och ordning köra upplet i en ganska långsmal uppletsruta för att lära hunden att gå på djupet i rutan. Vi visste inte vad det var för slags apport eftersom vi var första ekipage ut. Daphne for ut i uppletsrutan och gick lite sicksack och sen såg vi att hon hade hittat något. Apporten bestod av ett jätte ben och hon hade lite problem med att få det med sig så husse kom henne till mötes och berömde henne.

Detta var första gången som Daphne hittat ett föremål som inte vi har riggat  i uppletsrutan och hon gjorde det kanon bra. Överlämnandet har vi ju inte jobbat något på utan i detta läget är vi bara glada över att hon klarade uppletnings momentet.  Apport benet fick hon för övrigt behålla till hennes stora glädje.

Efter uppletet fick vi gå bort till sök stationen där sökrutor hade vallats av. Där visade Gunilla med sin Cane corso Liv hur ett sök med figurant går till. De var jätte duktiga och Liv jobbade på fint. Efter detta var det dax att gå sitt spår.

Daphne var taggad som vanligt när spår selen kom på och husse visade på spåret och Daphne fick bra start direkt. Efter ca 50 m hittade hon första apporten/bollen hon gjorde bara en snabb nosning på den och ville snabbt fortsätta. Detta är ju något vi får träna på att merkera på ett bra sätt. Vi har ju mest kört med godis och burkar /kapsyler. Daphne fortsatte jobba sig fram och höll sig väldigt bra i spåret. Efter ca 150 m så kom apport2/skinnbiten och den lyfte hon upp och markerade jätte fint (men då är det en kär leksak också) Hon släppte ner skinnet och fortsatte de sista två hundra metrarna. Hon drog sig någon meter åt vänster i slutet och det var troligtvis vinden som bidrog till detta. Slutapporten hittade hon som inget och där fick hon äta upp det goda som var i burken och sen kampa lite med husse. Vi tyckte det gick bra men insåg att det är dax att börja öva detta med spårapporter för det har vi varit dåliga på, men rolig aktivitet det tycker både vi och främst daphne att det är att spåra.

Efter detta fikade vi och sen var det moment sök detta har ju vi mest lekt med och inte tränat i dess verkliga syfte. Eftersom det var långa väntetider så hade vi lite platsläggande, budföring mm.  När det äntligen blev vår tur så var Daphne rejält med på noterna speciellt eftersom det var matte som gick iväg ut och gömde sig(detta har ju vi lekt förr tänkte hon nog). Christer hade inga problem med att få upp motivationen eller rikta in henne. Hon for ut som en kanonkula och hittade matte nästan på en gång. Belöninge blev lite kamp och sen en godisbit.

Efter detta tyckte vi det kunde vara intressant att se hur hon betedde sig om det var en okänd figurant så vi fick prova detta också. Daphne hade inte samma motivation det syntes och Christer fick skicka ut henne två gånger och då såg man att hon fick upp huvudet och fick korn på figuranten. Ca tre meter ifrån ställer hon sig på bakbenen och skallar och sen hopp skallar fram till platsen (med skräck blandad förtjusning och en stor portion nöjdhet tror vi som känner henne.) Väl framme får hon både leka och gotta så hon ville knappt lämna figuranten efteråt. Mycket lyckat träning moment och det var roligt att se vilken skillnad det blev när hon letade efter en riktigt figurant och inte efter en förlorad flockmedlem;)

Det var lite om vad vi gjorde idag , nu är det dax att börja ladda för det nya året.

Ha det gott alla ni

Ps: Det slutade regna när vi kom ut i skogen så vår voffing var såååå nöjd.

M&H

Nu bär det ut i skogen=)

071230

Sitter här och dricker en kopp kaffe. Är på gång och packar ner allt som skall med ut i skogen för att spåra och köra diverse aktiviteter med våra kursledare och deltagare från kursen.

Regnet Ööööööser ner.......och vi som har pinnar....vet ju att detta kanske inte är det idealiska vädret.....men...........

Om inte spårning kan få trollet på andra tankar så kan nog inget annat det heller;)

En liten parantes: Daphne skäller just nu som en tok i vardagsrummet.....Husse har gått ur för att rädda en ekorre ut från vår häck......hon ser allt ifrån fönstret och kan inte förstå varför husse gör detta roliga alldeles själv. Christer var osäker på om Ekorren hade fastnat......vi har ju ett staket bakom häcken som är på uppväxt.

Spårningen var det ja....... jo kan inte spårningen få upp motivationen och trotsa vädret så får vi väl vara kvar så länge det går och sen åka hem. ......Äh......Vi tror det kommer funka bra. Hoppas, hoppas vi får göra något viltspår.

Ha det gott så länge så skriver vi sen om hur det gått.....tyvärr blir det nog inga bilder idag.

Just det ja.......ekorren klarade sig......det skuttade iväg utan problem, bara så ni vet....;)

M&H

image151

HUSSE & MATTE HAR ORDET

071228

Så var julen över och det känns rätt ok för oss.

Igår Torsdag var vi i Lidköping och shoppade lite. Daphne var med för lite miljöträning skull. Hon är så rolig när hon kommer med på stan , skall lukta på allt och gärna på alla människor med.

Efter detta åkte vi hem och lagade lite soppa med nybakat bröd (matfantasin är inte den största nu) och det smakade bra. Marina och Blade kom förbi och hundarna fick leka en stund och sen hade vi lite hanteringsträning. Det fungerade bra.

Blade hade varit på en utställning i Axvall och där blev han BIR och fick jättebra kritik. Framförallt hade han varit så himla duktig på bordet och gått så bra i ringen. Grattis Marina ....... det är resultatet av din träning.

På kvällen var vi på Kurs och idag övade vi inkallning med och utan störning. Vi jobbade också utifrån egna problemområden enskilt med instruktör. Detta var jättebra och vi fick bra tips på hur vi kan gå vidare med vår träning.

På söndag skall vi ut i skogen med kursen. Det ser vi verkligen fram emot. Vad vi skall göra är ännu hemligt men vi skulle ta med oss saker för olika sorters spår så det blir det. Alltid lika skoj att vara i skogen och jobba och vår Daphne älskar verkligen det. Kanske blir det ett viltspår=)

Ha det gott

M&H

HEMSIDA

071225

Vi har nu äntligen gjort slag i saken och skaffat oss en hemsida. Bloggen kommer fortfarande finnas kvar men en del funktioner kommer flyttas till hemsidan.

Välkomna att hälsa på. Klicka på bilden så kommer ni dit.



image150

GOD JUL

image147

HUSSE & MATTE HAR ORDET

071221

Idag så gick vi på promenad i skogen och Daphne fick gå lös hela tiden. Hon älskar skogen med alla dofter och kunna springa i den takt hon vill. På ett ställe finns det en liten bäck och där sade vi hoppa och hon flög över och tittade busigt på oss från andra sidan. Då sade vi hoppa igen och hon hoppade tillbaka och så höll vi på några gånger. Vi övade även att hoppa upp på stenar , upp för en brant. balansera osv. Det finns mycket man kan träna i vardags miljön om man använder fantasin.

Det var en jätte mysig och rolig promenad så där på en vanlig fredags eftermiddag.

Blade och Marina kom upp senare på eftermiddagen. Denna gången så möttes vi inte utanför och gick en sväng först som förra gången utan Blade och Marina kom in till oss direkt. Vi fick då se en Daphne som var lite mer revir markerande. Daphne visade för Blade att här bestämmer jag och mig lyssnar man på. När detta var uppklarat så kunde de leka som vanligt.

Vi passade på och ha lite bordsträning eftersom vi nu har ett riktigt bord till låns. Blade skall ju också ställas nere i Göteborg.

Det känns så skönt att ha långledigt nu och kunna träna och ta lös promenader och njuta av att vara ute när det fortfarande är ljust. Tänk om det ändå kunde komma lite snö så man fick lite mer stämning på julafton........jaaa drömma går ju.

Ha nu en riktigt härlig ledighet alla ni och en riktigt ......

image146

Foton

Dessa kort får en att drömma om sommar och varmare väder vilket kanske kan behövas nu ibland när det är som mörkast..............men snart vänder det igen.

image137


image138

image139

image140

image141

image142

image143

image144

image145



M&H


Playdate

071217

Idag ringde vi och frågade om Blade och Marina var sugna på att träffas och det var dom. Först gick vi en promenad i området och sen fick hundarna leka lite inne hemma hos oss medans husse och mattar drack kaffe. Blade och Daphne har verkligen roligt tillsammans och när de är inne så blir det inte spring på samma sätt utan mer lite dans och brottning (vem vet kanske ger det lite mer muskler=)

Daphne är väldigt snäll mot den envise lille Blade och han tycker så mycket om henne och gnyr så fort hon kommer för långt bort. Efter ett tag (ganska länge..... vet ju vi som har pinnar) så började tungorna sticka ut och de båda tu började flåsa och vara ganska trötta meeeeeeeen..............slutar dom att busa.............nej.
Det är så de är dvärgpinschrarna envisa som synden, de vägrar ge sig.

Det blev tillslut vi tvåbeningar som fick bryta upp. Förmodligen så är Daphne och Blade fortfarande så nya för varandra och ju mer de träffas så lär de sig väl att kunna coola lite grann mellan varven.............kanske i a fall.......eller inte.

Ha det gott

M&H

Bilder från DP-träffen 15/12

image123
FRED THE VOV

image124
KILLER

image125
TONI OCH FRED BUSAR

image126
BELLA GOSAR MED FREDS MATTE ELLER TVÄRTOM=)

image127
TONI MED MATTE

image128
DAPHNE , KILLER OCH FRED

image129
MERA BUS

image130
LEXI MODELLAR I VÄST

image131
ELVIS.TONI.FRED OCH DAPHNE

image132
FRED OCH TONI BUSAR

image133
TONI OCH DAPHNE

image134
TVÅ KULLAR GEISCHAS VALPAR

image135
FRED IGEN DEN SÖTE LINSLUSEN

image136
OKÄNT MONSTER

Nordisk Vinner 2007

071216

Då var man hemma igen då efter två hektiska dagar. Det mesta av denna upplevelse har varit toppen. Hotellet var kanon och dp-träffen likaså samt alla andra goa människor man träffat. Utställningen var riktigt bra anordnad och sen då.............jaaaaa.............man kan väl säga att det var tur att det var en lång bilresa hem;) Mycket hinner ju tänkas och pratas om.

Daphne har nu även lyckats med att få ett gult band så nu har vi alla färger här hemma. Hennes kritik finns att läsa under resultat för er som vill.

Det är ju en bedömnings sport och det får man ju ta men ibland så känns det lite orättvist. Vi anser att det var lite hårt med ett gult band. Vad kom sig då detta ......jo hanteringen på bordet.
 
Vi tyckte dock hon var helt kanon när hon stod där själv ,med slakt koppel på bordet och lät sig mätas och efter det titta på tänderna utan bekymmer . Sen beslutar sig domaren att greppa mellan hennes ben och då vänder hon sig  snabbt om för att titta vem det var (hon morrade inte eller så men snabbheten kan ju visserligen vara skrämmande). Husse var inte beredd på detta och bevisligen inte Daphne heller. Ofta tittas det ju på tänderna och sen känns igenom nedåt halsen, ryggen osv och hunden tydligt känner vart domarn är på väg på kroppen. Domaren höjde i vilket fall på fingret och sen blev det som det blev. Domaren kände genom henne färdigt men vi visste ju redan då att det var kört.

Åååå man skall ju inte hålla på och gnälla men ibland känns utställningsvärlden lite motig och ibland alldeles alldeles förträfflig. Vi har ju anmält oss till Göteborg så det får vi väl genomföra i vilket fall som helst men det känns inte som det är samma hund man skriver om mellan de olika utställningana när man tittar på vår resultat sida=) 

Måste också tillägga att domaren var bra på att ta fram både hundar med rak, knorr och kuperad svans och både hängande, stående och lite slarvigare öron. Det var väldigt fina hundar i finalen de vi såg. Ett stort grattis till alla dem.

Vår guldklimp ligger nu utslagen framför kaminen och värmer sig och det är ändå den högsta vinsten för oss att få ha den där underbara lilla jycken i våra liv.  Nu har vi skrivit av oss lite och vi tar nya tag inför Göteborg men innan dess skall vi hinna med en hel del andra roligheter.

Ha det gott ni alla

M&H

Daphne tyckte det gula bandet var jätte skoj att leka med så intet ont som inte har något gott med sig.........
image122

Nu åker vi=)

071215

Äntligen är det dax för oss att åka. Vi har sett fram emot denna dagen och tycker det skall bli så skoj att få vara med på denna utställningen. Allt är packat.........kläder strukna.........trollet duschad, borstad och gjord fin. Vi hann även få upp henne i en lagom match vikt 5200 g inte för mycket eller för lite.

Vi har hunnit ringträna och fick även lite hanteringsträning i torsdags på klubben. Nu känner vi oss redo att få vara en del i showen;)

Det som är extra kul är ju att antalet anmälda hundar är rekord stort. Vår lilla ras har hela 125 deltagande hundar och det säger sig ju självt att det blir en hel del att titta på. Vi hoppas att vi även kommer träffa en del gamla och nya bekantskaper.

Skickar med lite foton som vi tog här på morgonen.

Lite peptalk:

image120

Pose träning

image121

Nu skall vi åka upp och i alla fall vara med och bjuda på lite show och flärd och ha riktigt roligt och se när giganterna gör upp kampen om hund 2007.

Ha det riktigt gott allesammans och håll tummarna för oss och vår knorris.

Många kramar och nospussar från oss

M&H

HUSSE & MATTE HAR ORDET

071211

Idag var vi på klubben på kurs. Daphne hade i dag knäck i öronen eller i vilket fall mer lust för att spåra harar och äta det de lämnat efter sig på planen=). Idag tränade vi två saker och det var platsliggning samt olika störningar under platsliggningen samt gå i cirklar runt varandra och ändå kunna hålla kontakten med sin hund. cirkel träningen klarade trollet bra men det var platsläggandet som krånglade idag. De första gångerna gick det bra men sen tappade hon tålamodet. Vi har i vilket fall fått med oss bra tips och nu är det upp till oss att träna på detta.

Nu närmar det sig Stora Stockholm och vi kom idag på att det kanske skulle vara bra att i a fall ge Daphne en riktig dusch inför den stora dagen så att hon är representativ. Hon tycker inte om att duscha det ser man på henne men hon står blixt stilla och härdar ut utan några gruff eller flykt försök så det skall hon ha en guldstjärna för. Kan inte förstå hur man skall bära sig åt om man har en vovve som krånglar när det gäller detta för matte tycker det är full rulle att hålla reda på alla schamponeringar och balsam mm. Ren och fin blev resultatet och en hel del skratt när Daphne försöker spring/krypa/åla sig torr på fårfällen och de filtar hon kommer åt. Nu är det bara kvar att stryka husses finskjorta och väst samt knyta slipsen för husse vill minsann vara fin han också när den stora dagen kommer.

Ha det gott alla ni

M&H

Andra advent

image119

Foton

071207

Hittade lite valp bilder och blev nostalgisk, tänkte dela med mig av dem.

image110

image111

image112

image113

image114

image115

image116

image117

Det var lite smått och gott jag hittade i arkiven

Ha det gott alla

M&H

HUSSE & MATTE HAR ORDET

071206

I veckan har det blivit promanader och träning inomhus. I Tisdags var vi ju på lydnads kursen och det är riktigt roliga grejer det. Att det var flera minusgrade under träningen bekom varken två eller fyrbenigar. Vi började med platsläggning (sittning) för vår del och lilla trollet satt kvar så fint när husse gick iväg.......ända tills........den store voffsen bredvid får för sig att den där roliga hunden bredvid vill jag leka med och springer dit. Daffen reser sig ju och springer till husse och efter ett tag när den andra matten lyckats fånga in sin vovve så gör vi om allt.

Daphne sätter sig igen och sitter kanon tiden ut. Efter detta blev det stationsträning igen. Slalomen gjordes tajtare och sen var det apportering men idag ville inte trollet alls ta pinnen i munnen utan hellre äta harlort. Efter detta var det fot inlärning av själva ordet och det har vi ju tränat så det gick riktigt bra. Hon tar kontakt och håller den vid ordet fot och börjar även följa med från sittandes till gång. Efter detta var det inkallning och det är ju Daphnes bästa gren hon kommer som ett skott och det är bara att finslipa på ingången men hon sätter sig oftare och oftare självmant nu. Vi körde också stanna under gång och det flöt ganska bra hon tar ju flera steg och tvekar inför stannandet så det kan ju bli mycket bättre men enligt våra mått mätt så är vi ju på rätt väg.

Hoppet tycker hon är super kul. Husse kan dirigera henne från sittandes att hoppa och sen sätta sig på andra sidan och hoppa tillbaka till husses sida igen och sen sätta sig vid sidan av honom. Nu är ju detta ingen agility träning men man ser att hoppa det är roliga grejer det.

Vi övade också åttan och det är ju bra för att få in följsamheten hos hunden och klara åttan snävare och snävare . Detta kan tränas mer på men kontakten hålls längre och längre och stjärtin träningen har gett lite resultat. Hon backar nu i sittande ställning men det ser för roligt ut för det går blixt snabbt.

Belöningen är också nåt vi hårdtränar på.........att hon inte skall ställa sig upp och möta godisbiten utan behålla sin position. Klicker är ju inte dumt alternativ. Vi köpte också en apport bock som vi går omkring med här hemma och gullar med och pratar med. Daphne börjar bli riktigt nyfiken på den där grejen. Alla knep är ju tillåtna för att öka statusen inför apporterandet=)

Nu är det snart bara en vecka kvar till stockholm och det skall bli så roligt att åka dit och titta på hela tillställningen. Vi fick köpa oss en liten praktisk ihopfällbar bur. Det blir en hel del att släpa på ändå så nu är vi nog redo för stockholm vad det gäller prylarna. Känslorna när dagen d kommer är en annan sak. Just det vi har anmält oss till My dog med så då blir det göteborg igen.

Ha det gott alla ni

M&H

Första advent

image109

RSS 2.0