Försvarsmakthund kurs gång 4

080424

Igår var det tillfälle fyra på vår kurs. Vädret var strålande och vi var på plats i skogen klockan sex tillsammans med nio andra ekipage.

Dagens upplägg var att gå ett spår som en annan person lagt samt gå patrullstig med ljudmarkering. Vi skulle gå samma stig två gånger med samma ljud för att se hur hunden jobbade då och om den hade minnesbild av vad som hänt tidigare passage. Vi skulle också passa på att prova bastjänst under väntetiden.

Efter denna genomgång (då Daphne tiggt runt efter godis bland deltagarna) och vi hade lyssnat klart så lade vi ut spåren. Sedan skulle vi i gemensam trupp med samtliga deltagare och hundar gå till platsen där vi skulle prova på bastjänst. Vi skulle sätta oss med fem-sex meters mellanrum och hundarna skulle hålla sig lugna och inte skälla osv. Vi kunde också passa på att fika. Måste säga att alla ekipage skötte sig väldigt bra och hundarna höll sig otroligt tysta.

image251 

Alla ekipage fick i tur och ordning gå patrullstigen. Matte Linda fick följa med Rottisen Beowolf och hans matte och titta hur han tog sig an stigen. Första passagen vid ljud markeringen så reagerade han inte riktigt så starkt på en gång men andra passagen visste han direkt vad det var frågan om. Han markerade jätte fint och fick tillåtelse att springa ut till figuranten (stefan).

image252

När Beowolf kom fram till Stefan så kampade han en stund med honom för att förstärka hur kul det där ljudet i skogen verkligen var. Kan tillägga att matte Linda höll på att sätta hjärtat i halsgropen när Beowolf i full fart drog rätt in i skogen med matte i ett fast grepp i kopplet efter=)

image253

Beowolf och matte hade jobbat på bra och nu var det dax att ta sig an nästa uppgift spåret.

image254

Daphne och husse tog sig an patrullstigen bra. Daphne jobbade och vädrade och gjorde flera spårupptag men det var ju inte riktigt det som var meningen=). Efter en stund så hörde vi och även Daphne ljudet och hon markerade in i skogen. Christer berömde henne och hejade på henne och sa att de skulle in och ta busen i skogen och mycket riktigt Daphne begav sig rätt in mot figuranten och sprang fram till honom och fick godis. Någon kapm var det inte frågan om men hon gick fram och det var vi nöjda med. Vid återgången så kom hon väl i håg vad som fanns där inne i skogen. Hon markerade igen och sprang på nytt in i skogen till Stefan. Efter detta var övningen klar och det var dax att ta spåret.

image255

Nu hade det börjat mörkna lite och när vi närmade oss spåret så såg vi att Daphne fick upp det tämligen omgående. Idag så spårade hon bättre trots att det var en annan spårläggare men vi såg ju att hon fuskade. Hon gick runt ris högar och tog upp spåret på andra sidan genom att gå en hästsko runt. Apporterna låg ju i dessa rishögar och därför så hittade hon ju inga apporter att markera. Hon spårade dock hela vägen och det är ju en bedrift i sig och sen är det bara att öva vidare på detta.

Vi fick tips om att ex matte eller husse plus en "okänd" går ett rakt spår tillsmmans och efter 75 meter så viker matte/husse av 90 grader höger ex vis och spåret forstätter raktfram med den okända läggaren ca 15 meter och där ligger ett riktigt attraktiv slutapport. Denna övningen kan få hunden att känna att den kan vinna på att spåra annat än matte och husse. Man kan även för att förstärka detta ha en rörlig apport som hunden får jaga lite grann.
Mycket intressant tips tyckte vi.

Ikväll blev det ingen vanlig sammanfattning utav dagen eftersom en del åkte hem tidigare och en del blev klara senare. Utan vi bestämde att nästa träff blev om två veckor och det se vi ju fram emot. Nu närmade sig klockan tio och vi började bli lite små frusna och trötta. Det var allt för oss för denna gång.

God natt önskarimage256 Christer, Linda & Daphne

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0