Försvarsmakthund kurs tillfälle 2

080405


Idag var det äntligen dax igen för träff två på kursen. Vi möttes ute i skogen och började med genomgång av dagen.
Idag låg tyngden på person spår men inte på det sättet man kanske är van vid. Vi skulle också få se Stefan och hans rottweiler Märta visa oss hur en patrullstig kan gå till med både vind och ljud. Sedan skulle vi få gå patrullstig med spårupptag och sen avsluta dagen med platsläggande. Givetvis skulle det vara samlingar mellan aktiviteterna med utvärdering och ros och ris hur det hade gått. Det är ju den biten som skall föra oss framåt.

Vi började med en utvärdering av hur vi som ekipage låg i förhållande till spår. Vi har ju spårat  lite grann men anser oss absolut inte som några experter så vi valde att vara i den lite enklare gruppen. Det blev en grupp med tre deltagare som körde lite svårare spår och sen sex ekipage som körde raka spår. Vi var lite osäkra på hur Daphne skulle markera spårapporterna eftersom det inte var som vanligt utan de skulle markera snusdosa, förband, jeanstygbit, metall hylsa , servetter i plastförpackning osv. Saker som en ev vilsen person skulle kunna tänkas lägga av sig. Eller saker av militär art.

image211

Vi plockade till oss föremålen som skulle ligga i spåren samt snitslar och började gåt ut spår. Idag blåste vindar lite hur som helst men vi försöke på bästa sätt lägga raka spår mellan två vägar. Spåren blev på ca 300 meter och spår slutet skulle ligga på andra sidan sista vägen för att träna hundarna lite extra.

Under tiden som spåren låg till sig så fick vi se Stefan och märta gå Patrull stig.

image212

Vi fick lära oss att det var viktigt att förbereda hunden innan man tog sig an patrullstigen. Hunden skulle jobba självständigt trots att det kanske gick tio personer bakom och pratade. Stefan började med att gå fot fram till start position. Väl där satte han sig ner och pratade lite och knäppte med haken till kopplet , detta är signal för hunden likaså när han satte på sig västen med alla saker , spårlina osv. Sedan kommenderade han iväg Märta som skulle gå på hans vänstra sida. Vi såg hur Märta gick sakta fram för det skall inte gå fort ca 100 meter på tre minuter (prova själva det är verkligen inte snabbt). Efter ett tag såg vi hur hon fick upp en vind markering och den stämde. Sedan fortsatte ekipaget. Idag var ju vindarna lite som de ville och Märta fick upp vind markering igen då hon eg skulle tagit en ljud markering. Ljudmarkeringen gjordes om samtidigt som figgen fick visa sig lite och då blev det fart på Märta som ställde sig och markerade jätte bra. Som grädde på moset fick hon rusa efter figgen för att få upp det där lilla extra intresset. Det var verkligen intressant att se en annat ekipage jobba.

Efter denna uppvisning fikade vi och sen var det dax för oss att gå våra spår. Daphne var väldigt taggad. Vi skulle öva på spåringångar och vi skulle göra 90 graders spåringångar idag. daphne fladdrade en liten stund men sedan fick hon upp spåret. Vid första apporten så bytte vi om till sele och sen bar det iväg.

image213

Daphne visade sig spåra noga och hålla sig till kärnan. Till vår förvåning så stannade hon upp vid de "konstiga " apporterna och markerade med nosen på dem och vi belönade med godis. Hon fortsatte spåra och ibland hann vi inte riktigt med att visa på spåret igen och det skall vi ju (får vi bli bättre på). Hon skall inte ta det initiativet själv, men hon tycker det är så roligt.

image215

Daphne hittade alla föremålen i spåren (plus en sak husse hade tappat)och markerade väl både genom att dutta med nosen och vända sig om till husse för att visa att här är det nåt. Vi hade blivit informerade om att det var viktigt att vi avslutade spåret på andra sidan vägen för det gjorde det hela lite svårare samt att många hundar har svårt att släppa sin uppgift när de kommer fram till en väg. Efter spårslutet var det viktigt att sela av och sen gå med vanligt koppel tillbaka till utgångsplatsen igen för genomgång.

image214

När alla ekipage hade gått sitt spår var det dax för genomgång. Alla hundar hade klarat sina spårupptag. En del hade varit klockrena och en del hade gått utanför lite men sedan hittat rätt spår. En del jobbade lite för snabbt och fick lite tips för det. Ett ekipage hade en väldigt duktig hund men blev alldeles för bekväm när det var husse som hade lagt spåret och slarvade därför lite. Detta skulle nästa gång testas genom att en annan lade hans spår.

När det kom till vår tur så hade inte Stefan något att tillföra. Det hade varit väldigt bra sättet som Christer och Daphne jobbade på. Träna spårupptag och tajta till det , göra svårare upptag var tipset vi fick annars tyckte han att tempot , markeringar och att hon höll sig till spåret funkade kanon.

Sammanfattningen var av kurs hållarna att de kände att de kunde pusta ut lite. Vi höll en jämnare nivå än de vågat hoppas. En sådan här prova på kurs kan ju ge väldigt spridda skurar men nu kände de att vi nu skulle kunna jobba på tillsammans på en ganska jämn nivå även om vi har olika slutmål i sikte iform av tävlingar och som vi bara för skoj skull.

Efter denna genomgången var det dax att gå patrullstig med spårupptag. Alla ekipage skulle gå detta ,enskilt givetvis så detta tog ju en stund så då passade vi på att öva vi lite lydnad och trix såsom sitt, ligg, pussas, vink osv=)

image216

Efter en stund var det vår tur på stigen. Christer förberedde enligt konstens regler. Fot positionen var väl inte den bästa och inte sättandet heller för nu ville verkligen Daphne iväg och kolla in den här stigen. Vi blev kommenderade att gå och hålla hunden på vänster sida. Daphne gick och var väldigt allert efter en stund så ser vi att hon får upp en vind markering men Stefan ber oss fortsätta (vinden var som sagt ombytlig idag). Sedan gör Daphne en jätte markering, tar ett kliv in i skogen och då ser vi också figgen. Hon hade sett honom innan hon kommit fram till spårupptaget. Vi blir ombedda att fortsätta och lite längre fram så tar hon upp spåret och spårar fram till figgen där hon belönas. Kul att se hur orädd hon är och bara plöjer fram i skogen även om hon inte är särskilt intresserad när hon väl kommit fram till figgen.

image217

När alla ekipage tagit spårupptaget så var det dax för platsliggning som sista moment. Jag är helt med på det resonemanget att man har platsliggning som sista moment då hundarna är naturligt trötta och har jobbat i flera timmar.

image218

Daphne Var inte riktigt överens med husse och blåbärsriset att detta var en bra plats att ligga ner så hon satt=) Ja, vad skall man säga......lite nackdelar kanske det är med en liten hund;) Detta är något vi får jobba vidare på att hon skall kunna ligga även om det är högt ris sunt omkring. Det drogs lite på smilbanden men det fick man ju inte visa. För dagen så tyckte Daphne att plats sittning fungerade perfekt. Se nedan.

image219

Kurs tillfälle nummer två har varit super bra det med och nu behöver vi bara vänta en vecka tills nästa gång. Från oss kan vi nu bara konstatera att denna kurs är den roligaste vi gått och vi avslutar med denna bild som visar en trött liten pinne. Det vet ju vi som har små pinnar att trötta ut dem är inte så lätt.

image220

Ha det gott

C&L&D

Kommentarer
Postat av: myra o Hanna

Ni är ju såå coola! Kul att det går så bra, härlig läsning! Måste säga att Daphne är vääldans snygg!'
Ha det bra!

2008-04-05 @ 19:37:40
URL: http://minmyra.blogspot.com
Postat av: Julia & Gina

Tack för kommentaren! Jo, sannerligen är hon modig, kanske lite väl mycket för hennes eget bästa ibland bara. ;)

Det är alltid lika roligt att läsa om snyggingen Daphne också! Verkar underbart roligt att få möjlighet till en sådan här kurs som ni går nu och Daphne är duktig. Jag får hoppas att även vi får den möjligheten någon gång.

Har spanat in er planering och det verkar inte som att vi möts på någon utställning förrän World Dog Show, men det är inte illa det. Det ser vi fram emot!

Ha det bra & vi hörs

2008-04-06 @ 15:17:05
URL: http://ronelkasgina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0