Försvarsmakthund kurs tillfälle 3

080412

Vi vaknade klockan halv åtta och var riktigt sugna på att gå på kurs. Vi tittade ut ......och ner från himlen hade det bestämt sig för att komma blötsnö och termometern visade på en grad. Kanske inte de mest ideala förhållandena men vi skulle banne mig inte låte lite dåligt väder stoppa oss. Vi packade ner en stickad tröja och regntäcke. Hade vi tur så skulle nog även vädret ge med sig.

När vi hade ätit frukost, morgon rastat, kokat med oss kaffe och packat allt vi skulle ha med oss samt rustat oss med ett X antal lager kläder och regnskydd=) så begav vi oss iväg mot skogen. Väl på plats så konstaterade vi att vädrets makter ville inte vara med oss idag utan snöslaskandet tilltog.

Daphne fick vara kvar i bilen medans vi gick igenom vad som skulle hända under dagen. Kurs hållarna konstaterade att många ekipage var borta denna dagen vi var endast 6 st av 12. Dagens schema bestod i att först skulle vi lägga spår åt varandra denna gången för att göra det svårare för våra hundar. Föremålen skulle vara samma som förra gången. Sedan så sköt de på skjutfältet i närheten så då passade det ypperligt med lydnadsstig med skott som störning. Efter detta skulle vi fika och sen avsluta med att ta spåren.

Alla Hjälptes åt att lägga ut spåren och sen fick vi ta ut våra hundar. Vi tog på Daphne tröjan och sen när vi skulle sätta på regn täcket så märkte vi att vår tjeja hade blivit stor.......om magen=) Kardborrebandet gick inte runt så det fick bli bara tröjan idag.

Alla ekipage ombads att ställa upp efter varandra med ca fem meters mellan rum och sen skulle vi ta oss an lydnadsstigen. Under stigens gång kunde vi bli kommenderade att stanna upp så andra ekipage kunde passera. Vi kunde bli ombedda att stanna och göra helt om för att  sen gå så man mötte de andra ekipagen osv. När man komenderades att stanna skulle man ha hunden sittandes på vänster sida och de skulle vara kvar i den sittande positionen när andra hundarna passerade. När man själv skulle passera förbi de sittandes ekipagen skulle man försöka gå fot förbi och hålla kontakt med sin hund. Lydnadsslingan vi skulle gå var ca 1 km lång .

Denna övning övar ju mycket kontakt hund-förare trots störningar i form av andra hundar samt  skott. Daphne var med på noterna och gick bra och satt fint vid passeringarna. Skotten brydde hon sig inte heller om de som blev. (De på skjutbanan gav väl upp för vädrets makter efter en stund). De flesta hundarna gick väldigt bra med sina förare.

image221

Vi förstod väl att denna lydnadsstig inte endast var till för att träna lydnad och mycket riktigt. Vid ett ställe så markerade några av hundarna på ljud och även tog ett spårupptag och där inne stod en av kurshållarna som hade gjort et litet test. Han stod och bröt lite småkvistar och sen ville han se vilka som tog upp spåret efter honom. Daphne ljudmarkerade honom men tog inte spåret.

Efter ett tag ytterligare så blev det ytterligare en ljudmarkering och den tog Daphne jätte bra. Det var kul att se hur alla hundar arbetade och hur olika de kan se ut när de markerar osv.

image222

Efter Lydnadsstigen så var det dax att fika och Daphne fick komma in i bilen och torka sig lite för vid det här laget var hon ganska så blöt.

image223

(Tyvärr blev detta det sista kortet idag för matte vågade inte blöta ner kameran mer)


När fikat var avklarat så var det dax att ta spåren. Vi tog ut Daphne ur bilen och begav oss mot spåret. Stefan skulle gå med oss idag och se hur det gick.

Vid spåret skulle Christer och Daphne  göra ett  90 graders spårupptag mot spåret. Först började daphne bakspåra en meter men sen vänder hon av sig själv och det bär iväg. Hon spårar på bra och sen ser vi hur hon far ut åt ena sidan och nosar och sen stannar upp och vädrar och efter en stund så kör hon ner nosen i backen och far i väg i spåret igen och markerar en apport. Stefan bryter då för att han vill att vi skall förstå vad som har hänt och det var vi ju inte helt på det klara med.

Vinden hade plötsligt vänt och fört med sig lukt från apporten därför gjorde hon en sådan utstickare och sen vände vinden tillbaka igen och då körde hon ner nosen och gick tillbaka på spåret igen. Han tyckte det hade varit helt fantastiskt att få se hur hon hade jobbat. Efter denna pausen så visades hon på spåret igen och denna gången gick det lite trögare, hon var inte riktigt så på. Hon spårade sig sakta framåt, tvekade lite och efter en apport till så stannar hon.

Vi såg på henne att hon hade blivit störd samt att hon inte var lika motiverad . Kanske berodde det på att det var en annan som lagt spåret. Stefan tyckte då med tanke på väder förhållandet och för att det skulle bli positivt att vi tog av henne selen/linan och bara fortsatte gå. Daphne tog då upp spåret självmant igen och spårade klart och hittade alla apporterna.

Vi fick tipsen av Stefan att öva mer på spår som andra har gått.För att är det vår lukt hon skall följa så går hon genom betong som han uttryckte det, och spåra det kan hon och markerar jätte bra på apporterna. Vi måste bara motivera henne på främmande spår också. Vi skall också gå ut och gå i skogen med sele och lina  utan att spåra för att hon inte skall känna sig klumpig och obekväm i utrustningen och bli störd av det utan vänja sig vid det.

När vi kommit fram till spårslutet så skulle vi gå vägen tillbaka och då fick faktiskt trollet hoppa in under husses jacka för att värma sig. Det var verkligen riktigt usla väder förhållanden idag men Daphne stod ut länge och kämpade tappert tyckte vi.

I återsamlingen så beskrevs de flesta ekipagen som att de hade haft lyckade spår. Några skulle hålla tillbaka tempot på sina hundar , en del skulle öva mer på spår som andra lagt,. Vi tuffar  på åt rätt håll allesammans och det tyckte de var toppen. De tyckte också att lydnadsstigen hade funkat bra och talade om vikten att det är så eftersom när vi skall patrullera i mörkret så kan man inte ha en massa väsen mellan hundar ,eller förare som inte kan kontrollera sina hundar.

Vi avslutade dagen med att fått med oss bra tips i bagaget samt lärdomen av att se att Daphne står ut länge och jobbar på trots dåligt väder. (Självklart så slutade det snöregna precis lagom till att vi skulle packa hem oss igen. )

Nu är det onsdagar som kommer gälla framöver och nästa kurstillfälle blir den 23 april så då får vi se vad de har planerat åt oss. Det ser vi verkligen fram emot. Nu skall vi tända en brasa och värma upp oss.

Ha det gott från alla oss

Kommentarer
Postat av: Malo

Följer med spänning era rapporter Skulle verkligen vilja göra detta med Ziri. Kanske för att det ger minnen från tiden med räddningshundsutbildning med min Bouviertik-det ger en sån samhörighetskänsla att jobba i olika miljöer o väder tillsammans o med andra ekipage. Så jättkul at ni fått denna möjlighet att visa vilken duglig ras som dvärgpinscher är i grunden.

Hälsningar

2008-04-12 @ 20:23:35
Postat av: Myra o Hanna

Åh ni är ju såå coola! Jag håller med Malou; jag läser ivrigt era rapporter!
Keep on working!

2008-04-15 @ 16:20:09
URL: http://minmyra.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0