Försvarsmakthund kurs tillfälle 8

080601

Det har varit fullt upp de senaste dagarna men nu fanns det tid för uppdatering av senaste kursen.

I onsdags så fick vi först söka av en ruta ca 80*80 meter. ekipagen ställdes upp med ca tre meters mellan rum och sen gick man rakt fram med sin hund och såg vad som hittades. Vi sökte av med fem ekipage åt gången. Detta var en ny övning och roligt att få prova på.



Hans berättar något kul som vanligt=)



Efter detta så var det dax för våra spår. Idag skulle vi gå spår med släpande hund vilket innebär att man är flera ekipage som går i en lång rad och turas om att spåra. Detta kan vara ganska påfrestande på hundarna, dels vet man inte hur långt spåret är samt att hunden inte skall bli störd av de andra ekipagen osv. En del hundar spårar ju dessutom hela tiden även om de inte går i täten.

Hur gick då detta till?
 
I vårt lag blev vi fyra ekipage som kom fram till denna plats där en bil stod parkerad (fyra vimplar) Vart hade personen gått? Det var vår uppgift att ta reda på det enligt följande princip.



Hund nr 1 (brunt) går en första avsöknings fyrkant. Om den får upp ett spår markeras det med vimpel. Hund nummer två
(blå) skickas in och där den markerar spår och få följa den en liten bit så sätter man ytterligare en vimpel. Efter två kanske tre hundar så kan man förhoppningsvis få ett troligt utgångsspår (se de gula linjerna). då börjar man spåra utefter den gula linjen. Denna teckning är starkt förenklat (de kan ju få upp flera spår om personen irrat omkring)och ser ut att vara gjort av en tre åring men hoppas ni kan få en bild av hur det fungerar ändå=)

Jenta skickas in för att ta ut spårriktning och hon hittar ett spår.



spårupptag



Efter att även Dieter med Cindy fått upp markering i samma riktning som Jenta och Karin så tas beslut av gruppledaren Kaj att följa detta spår. Alla ekipage selar upp sina hundar men håller dem kopplade utom den första som har spårlina. Förövrigt hade man bara den linan under spåret. När man spårat klart så släppte man linan och den som kom bakom kopplade upp med samma lina allt för att det skulle gå så smidigt som möjligt. Hund nummer ett spårar fram till första apporten och sen byter man av efter varje apport (tappad sak från den försvunna personen;)

Blandade bilder från spåret






En apport







Spåret visade sig vara ca 2 kilometer långt och det var utlagt femton apporter. Hundarna jobbade på jätte bra trots alldeles för torrt väder. Det lät som vi gick på hård snö när vi mosade oss igenom vitmossan=)   Hundarna stördes dock inget av varandra utan jobbade väldigt motiverat. Daphne klarade alla sina apporter samt det vi var gladast för var att hon följde ju en okänd spårläggare kanon bra idag. Poletten börjar kanske trilla ner även här. Vi hittade vår försvunna person och begav oss snabbt tillbaka för att ge hundarna vatten och vila för detta var jobbigt för dem men roligt.

Väl tillbaka så fikade vi och hans gick igenom vad han hade sett under spårningen. Daphne och Jenta roade sig med pinnar som vanligt.







Efter fikat passade vi på att ta lite fina bilder på Jenta eftersom Dino modellat förra gången.







Och så kan man ju göra så här ;)





Det var en mycket spännande kurs tillfälle denna gången och vi skulle väldigt gärna prova detta spår sätt en gång till innan kursen är slut. Nästa gång skulle det bli patrullstig och vi får väl hoppas att vindarna är med oss.

C&L&D




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0