Anlagstest

090207



Idag var vi uppe vid klubben och hjälpte till med ett anlagsprov som tjänstehundsidan anordnade för framtida tjänstehundar. Matte passade på att fota och lyssna och lära sig. Husse hade hand om skjutandet tillsammans med mattes systers dotter Saga på sju år som tyckte det hela var väldigt spännande.

Eftersom matte är med i skallet så skall det skrivas en liten artikel om detta i skallet.

Testet var upplagt som så att först så kontrollerades skott fasthet under fri aktivitet med matte/husse. Sedan fick hundarna följa med en var sin okänd förare till basen (en bestämd plats i skogen) där de skulle bli uppbundna och sen sitta och vänta, helst tysta.



Sedan hämtades hundarna en och en utav utav en okänd förare och överlämnades till Matte/husse för nu var det dax för hanteringstest mm. M/H fick stå med sin hund och fram kommer en gömd kontrollant som med bestämda steg går fram till ekipaget och ignorerar hunden och tar kontakt med M/H.



Efter detta så skulle hunden följa med kontollanten och försöka samarbeta smat låta sig hanteras av denna. Hanteringen innebar att klara av att bli igenom klämd och även lyft osv.













Sedan var det dax för M/H att leka med sina hundar och få igång dom. När de hade gjort det ett tag så skulle kontrollanten ta över leken och se hundarnas reaktioner och språk samt få upp föremålsintresset inför uppletandet.











Efter leken så skulle M/H hålla hunden och kontrollanten gick ut och gömde ett föremål. Hunden skulle sedan släppas och ut och leta rätt på föremålet. Sista gången så gömde kontrollanten föremålet för hunden bara för att se hur stor lust hunden hade att fortsätta att leta trots att den inte hittade något. Efter en stund så kastades föremålet in och hunden hittade den och kunde avsluta letandet.











När detta moment var över så fick M/H leka igång hunden igen för att åter igen prova skottfastheten. Först under lek och sedan under passivitet.



När alla ekipage hade gjort dessa första moment så var det dax för lunch. Hederlig kokt korv med bröd. Efter lunchen var det dax för test av patrullstig. Ljud och vindmarkeringar skulle observeras. Tyvärr var det ingen vidare vind men någon vindmarkering fick hundarna till och alla uppmärksammade ljudet.



Det var den här de skulle känna lukten av=)



Ljudmarkeringarna blev desto tydligare.





När patrullstigen var  klar så var det dax för sista momentet. Stillasittande bevakning. Alla ekipage skulle sitta på ett led vända mot skogen och bara vänta på att hundarna skulle börja markera att det var någon som smög mot dem utifrån skogen.



Detta var en mycket spännande dag med trevliga hundar och hundfolk.Alla hundarna klarade sina test. Nu återstår det diverse utbildningar och lydnadsträning och åter träning i skog innan det blir cert prover framåt hösten. Vi önskar alla ekipage ett riktigt lycka till.

Tack för en rolig dag, det tyckte nog både vi två benta och våra fyrbenta vänner.



Och för er som undrar............Nej vi var inte med med Daphne. Vi har inte lyckats få henne att växa de sista femton centimetrarna trots extra active foder. Pälsen har dock blivit tjjockare med hjälp av daglig Regaine;) Trollet fick dock sitt lilla roliga efter att testerna var klara iform avv fritt spring och alternativ (selektiv lydnad från hennes sida) lydnad på planen.

Ha det gott.......

C&L&D




Kommentarer
Postat av: Sara

Heej! Vad roligt att ni också hittade :) Och vi har ju ändå lyckats få till några bra bilder på santos nu! :) men jag är inte ås hajj på detdär med desigt ;) Sak samma. :) Träff snart igen kanske?

2009-02-10 @ 13:24:39
URL: http://saantos.blogg.se/
Postat av: Britzyk

Wow, tack för ett mkt intressant inlägg och kanonbra bilder! Kram

2009-02-11 @ 10:03:27
URL: http://blogg.bellocean.com
Postat av: Tina,Roxie&Wille

Vilka fina bilder du tagit från anlagstestet :D Undrar om man kan få låna bilder och publicera på sin egen blogg? Givetvis och hänvisa att du har tagit dem :) Är matte till Wille som var med på testet och vore kul att få visa upp bilder på honom från testet. Kram

2009-02-20 @ 12:06:06
URL: http://www.poxxen.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0