Träning är så kul

090330

Idag var matte och Daphne ute och tränade en sväng.

Först band matte upp det lilla trollet och gick iväg (Bra träning att öva sig på att sitta fastbunden utan att väsnas). Matte kollade först vinden och sedan gick hon en sträcka på knappt hundra meter (inga snitslar eller så ) under dessa hundra meter så lade jag ut ca sju saker av blandad art=) Tanken med denna övning var att vi skulle öva på markeringarna med hjälp av klickern.

Matte gick och hämtade hund som hade skött sig riktigt bra, varit knäpp tyst (säkert pga att hon troligtvis haft full koll på vad matte hade pysslat med=) Vi gick en liten sväng och planerade hur man skulle angripa spåret på bästa sätt för ett lite lättare spårupptag. Daphne tog spårupptaget (Egentligen så spontanspårade vi ju/det var ju inget riktigt spår så att säga utan mer här är vi på promenad och se vad vi hittar.....tjohoooo vad skoj) Daphne spårade på fint och vid första fyndet så klickade matte och hävde fram hela handen med köttbullar. (daohne såg nästan förvånad ut)

Vid apport/fynd nummer två så klickade vi igen och Daphne fick på nytt hela handen med gotta. Fynd tre låg vinden på lite fel och den missade hon helt. Fjärde och femte och sjätte klickade vi och hon var redan lite mer taggad med duttandet/markerandet och betydligt mer förväntan i blicken. Denna övning går hur snabbt som helst att göra och vi tyckte den fungerade bra. Både får man öva markering och även spårupptag. Det går ju också lätt att stegra svårighetsgraden med svårare vinklar i spårupptaget samt dröja med klickandet tills man får lite mer kraft makom den markering man nu valt. Daphnes markeringssätt är att stanna vid apporten och dutta med nosen på det. Detta sätt hade hon naturligt och då bygger vi vidare på det.

Efter denna övning gick vi en liten sväng och vid en liten gräsplätt vid en lång garage länga så tog jag Daphne i utgångsposition på vänster sida och hon gick mellan matte och garaget om ni förstår hur jag menar. Bra sätt att tighta till det och att hon fick ett bättre avstånd till mig samt vid backandet så kunde hon inte sväva ut i sidled. Vi tränade lite fri gång utan fot kommando. Bara klickade när hon gick med kontakt. Ibörjan så var hon mer intresserad av att bara se sig omkring men sen när hon fattade att ok vi tränar visst något här så kom klicken tätare och tätare. Jag varierade också hastigheten från saaaaakta till lite spring. Det blev också en del snabba vändningar speciellt om man märkte att hon tappade koncentrationen ( Typ två tonårskillar kom cyklande och tjoade). Bra med lite bas kontaktövningar. Jag måste bli bättre på att komma ihåg att ta med någon lek/kamp sak  vill inte alltid belöna med godis (förutom när jag klickertränar).  Hon tycker det är så skoj att leka med ex min vante och då är ju det en toppen belöning. Det skall vara skitkul att träna.

Det var lite snabbt från idag

Ha det gott

L&D

Kommentarer
Postat av: Anneli, Nisse och Selma

Jaha, då har man fått lite ny inspiration och träningstips! Tack för det. Blev sugen att prova direkt, det där med att klicka föremålen. Men klockan är ju 22.30 och det är lite mörkt i skogen nu.... och imorgon ska vi börja agilitykurs!

2009-03-30 @ 22:33:04
URL: http://www.nogg.se/selmaonisse

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0